Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Studiu de caz: Deducerea pierderii preluate prin fuziune

Data aparitiei: 26 Martie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deducerea pierderiifuziune prin absorbtiepierderea fiscala preluataoperatiuni de fuziuneO.G. 15/2012

In anul 2010, in urma unei operatiuni de fuziune prin absorbtie, societatea A -absorbanta preia pierderea fiscala, inregistrata si raportata in anul 2009 de catre societatea B-absorbita. Prin raportare la prevederile art 26 din Codul fiscal, asa cum acesta a fost modificat incepand cu 01.10.2012 prin O.G. 15/2012 , este in drept societatea A sa recupereze pierderea fiscala preluata de la B in urma unei operatiuni de fuziune anterioare aparitiei O.G. 15/2012?

Situatia descrisa de dumneavoastra ne conduce la analiza identificarii unui caz de aplicare retroactiva a legii sau de aplicare a dispozitiilor unei legi numai pentru activitatea viitoare.
 
In acest sens, obiectul analizei ar trebui sa fie identificat prin actiunea concreta asupra careia dispune legea. In cazul nostru, activitatea principala analizata este impozitul pe profit iar impozitul pe profit este calculat ulterior intrarii in vigoare a prevederilor de la art. 26 din Codul fiscal
modificat de OG 15/2012.
 
Astfel, noi intelegem ca legea dispune pentru viitor iar aceasta prevedere de deducere a pierderii fiscale preluate prin fuziune se poate realiza atata timp cat temeiul normativ este in vigoare la data calculului impozitului pe profit.
 
Deoarece legiuitorul nu a stabilit masuri tranzitorii si nici nu a exclus in mod expres deducerea unor pierderi generate din fuziune anterioare anului 2012, consideram ca aveti dreptul sa deduceti pierderile fiscale preluate prin absorbtia societatilor intrate in perimetrul de fuziune in termenul de 7 ani enumerat de art. 26 alin. (5) din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta, consultant fiscal si doctor in economie






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X