In cazul urmator, vom vedea in ce masura o persoana fizica neautorizata care are un contract de management la o societate comerciala mai poate incheia un al doilea contract de management la o alta societate. In caz afirmativ, stabilim daca pentru cel de-al doilea contract se achita aceleasi contributii ca in cazul primului contract, si anume: impozit 16%; CASS angajator 5,2%; CASS angajat 5,5; C.M. 0,85%; CAS angajat 10,5%; CAS angajator 15,8%, fara somaj angajat si angajator si fara fond accidente si fond garantare.
Nu exista o prevedere legala care sa stabileasca cu caracter general interdictii privin cumulul unor contracte de management. Astfel, pentru un raspuns concret este necesar sa precizati ce raporturi aveti cu societatea respectiva cum ar fi de administrator, director, prestare de servicii, etc.
- Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Din enumerarea contributiilor sociale datorate intuiesc ca persoana fizica neautorizata este administrator al respectivei societati intrucat aceste contributii sociale se datoreaza pentru indemnizatia de administrator. Aceste contributii se datoreaza pentru indemnizatia de administrator indiferent de numarul de indemnizatii de administrator de care beneficiaza persoana in cauza.
Incompatibilitatile pentru functia de administrator sunt prevazute de Legea 31/1990 in functie de tipul societatii: societate pe actiuni, societate cu raspundere limitata, etc.
De exemplu, in cazul societatii cu raspundere limitata art. 197 alin. (2) din Legea 31/1990 stabileste ca, administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
In concluzie, pentru remuneratia administratorului indiferent daca acesta realizeaza sau nu si alte venituri din indemnizatie de administrator sau alte venituri, se datoreaza:
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate (salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
In temeiul art. 55 alin. (2) lit. j) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiei cuvenite administratorului potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor.
Indemnizatia administratorului este impozabila in mod similar veniturilor de natura salariala, iar societatea comerciala, platitoare a indemnizatiei, are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16%, aplicabila asupra bazei de calcul determinate in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pentru
Agenda Fiscala a Contabilului 2025 Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Ghidul Practic al Monografiilor Contabile