ANAF a fost supus atentiei publice mai mult decat oricand in ultimele saptamani, dupa ce controalele derulate de Directia Antifrauda Fiscala au starnit reactii vehemente si de protest din partea celor mai multi patroni de restaurante, cluburi sau magazine inchise.
Astfel, cele mai multe reprosuri au vizat deciziile de amendare sau inchidere a unor unitati la care s-au gasit diferente nefiscalizate de cateva zeci sau sute de lei, scrie HotNews.ro.
In aceasta privinta, Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat intr-un interviu acordat aceleiasi surse ca in sedinta de guvern de joi se va discuta un proiect de modificare a legislatiei care sa interzica sanctionarea (amenda sau inchidere) comerciantilor la care s-au gasit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei.
Intrebat de HotNews.ro ce schimbari se vor face in legislatie in ce priveste suspendarea activitatii unei firme, in urma discutiilor avute cu ANAF, acesta a declarat:
"As incepe prin a spune ca Antifrauda se ocupa cu marea evaziune. Rezultatele sunt dincolo de orice indoiala si le-am facut publice. Dar nu vom neglija niciodata mica evaziune, care insumata va asigur ca e cel putin la fel de mare cu inventarierea intregii cazuistici de mare evaziune depistata.
Pe masurile luate in ultimele luni, avem rezultate cuantificate pana la nivelul de 50 de bani. Sumele declarate voluntar au crescut in medie cu 20%. Stiti ce inseamna aceasta crestere cu 20%? Este exact miliardul acela de care era nevoie pentru masurile de relaxare fiscala anuntate de premier. Mai e o rezerva de crestere a declaratului de 30-40%, nivel pe care il vom obtine in maximum doi ani. Nu trebuie trecuta in derizoriu aceasta mica evaziune. Toata cultura spagii e alimentata de aceasta mica evaziune. Daca obturezi acest canal, veti vedea ca lucrurile se curata pana catre varf".
De asemenea, acesta a declarat ca Ordonanta 28/1999 este perfectibila si a atras atentia asupra faptului ca impresia asupra controalelor efectuate pentru combaterea evaziunii fiscale a fost disproportionata de media.
Unitatile din turism au solicitat modificari referitoare la ceea ce determina inchiderea unei firme astfel ca, in aceasta privinta, urmeaza sa fie luate urmatoarele masuri, potrivit declaratiilor facute pentru HotNews.ro de seful Fiscului:
"Joi, in sedinta de Guvern vom citi in prima lectura acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferentelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea ca poate exista un maruntis lasat neintentionat. Sau pot fi greseli umane - ai emis 400 de bonuri intr-o zi, dar ai uitat de un bon si vine taman atunci Antifrauda peste tine. Sub acest prag nu vor fi sanctiuni.
Peste acest prag, pe langa amenda contraventionala intre 10.000-15.000 de lei, masura suspendarii se va lua doar daca nu accepta plata a de zece ori suma nefiscalizata, dar nu mai putin de 10.000 de lei. Pentru ca putem merge intr-un club cu dever mare caruia sa ii gasim 310 lei diferenta, iar el sa plateasca doar 3100 de lei, adica o picatura din ceea ce incaseaza ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali si sa intram in zona fiscalizarii bacsisurilor".
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In ce priveste bacsisul, suma va fi inclusa in bonul fiscal, urmand ca suma respectiva sa fie fiscalizata separat pe o casa de marcat si impozitata cu impozitul pe venit.