Prin HG 487/2015, publicata in M.O. 496/7.07.2015, este modificat alin. (5) al art. 8 din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privin timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobate prin Hotararea Guvernului 88/2013, astfel:
La cererea de restituire a valorii reziduale a timbrului de mediu se anexeaza urmatoarele documente:
- copia cartii de identitate a vehiculului avand mentiunea scoaterii definitive din Romania sau o adeverinta care atesta radierea din circulatie, ca urmare a scoaterii definitive din Romania, emisa de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care a efectuat radierea;
- factura/contractul de vanzare-cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie.
Va reamintim ca atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit in Romania taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu si pentru care nu s-a dispus de catre instante restituirea acestora, este scos ulterior din parcul auto national, ultimul proprietar poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului.
Valoarea reziduala a timbrului reprezinta suma care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national, calculata in baza legislatiei dupa care s-a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul inmatricularii, in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosindu-se varsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto national.
Sursa: Finante Arges

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor