Va aducem la cunostinta ca la 17 iulie au intrat in vigoare facilitatile fiscale oferite microintreprinderilor prin Legea business angels destinata investitorilor individuali.
Astfel, contribuabilii persoane fizice care vor investi in microintreprinderi si intreprinderi mici vor beneficia de o serie de facilitati fiscale, incepand de astazi, cand legea investitorilor individuali (business angels) intra in vigoare.
Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali - business angels a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 382 din 2 iunie 2015 si va intra in vigoare maine, 17 iulie 2015.
Potrivit actului normativ, persoanele fizice care vor investi in microintreprinderi si intreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale.
Odata cu aceste reglementari, nvestitorii individuali vor fi scutiti de impozitul pe veniturile sub forma de dividende pentru o perioada de 3 ani de la momentul dobandirii partilor sociale, pentru dividendele aferente partilor sociale dobandite.
Acestia sunt scutiti si de impozitul pentru castigul din transferul partilor sociale, daca transferul partilor sociale va avea loc dupa trecerea unui termen de cel putin 3 ani de la dobandire.
Iata conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acestia pentru a beneficia de scutirile de impozit:
- sa fie o persoana din afara societatii si sa dobandeasca calitatea de asociat al acesteia prin aportul sau in numerar;
- sa investeasca o suma cuprinsa intre 3.000 de euro si 200.000 de euro;
- investitia sa fie efectuata strict in vederea indeplinirii obiectului principal de activitate al societatii si planului de afaceri;
- sa nu aiba fapte inscrise in cazierul fiscal;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
- sa nu detina, ca urmare a investitei, mai mult de 49% din capitalul social al societatii in cauza;
- sa nu fie incapabil ori sa nu fi fost condamnat pentru infractiuni contra patrimoniului.
Iata si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca societatile in care investesc acesti business angels (investitori individuali):
Firmele in cauza trebuie sa fie constituite sub forma unor societati cu raspundere limitata (SRL), sa fie intreprinderi autonome si sa nu se afle in incapacitate de plata, stare de insolventa sau in faliment.
Facilitatile fiscale se vor acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
- investitorul individual - business angel nu instraineaza partile sociale timp de trei ani de la data dobandirii acestora;
- actul constitutiv al societatii, depus pentru sustinerea cererii de inregistrare a majorarii capitalului social prin emiterea de noi parti sociale in registrul comertului, contine urmatoarele clauze:
- participarea la profit si pierderi a asociatilor va deveni proportionala cu procentul partilor sociale detinute de fiecare asociat;
- deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului, aferente investitiei efectuate, se vor lua cu acordul tuturor asociatilor;
- deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului, aferente investitiei efectuate, se vor lua cu acordul tuturor asociatilor;
- societatea nu are datorii catre bugetul general consolidat la data cesionarii partilor sociale de catre investitorul individual.