Administratorul unei societati comerciale, nerezident, beneficiaza de reducere pentru impozitul pe dividende in Romania? Ce documente trebuie sa prezinte pentru a beneficia de aceasta reducere?
In prezent, conform codului fiscal actual, art.115 si art 116 – cota de impozit pentru venituriel din dividende platite nerezidnetilor este de 16%. Se poate retine la sursa un impozit de 15% in cazul in care se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Persoana fizica din Germania, care primeste dividende ca urmarea a faptului ca este asociat in cadrul unei societati din Romania, va prezenta societatii din Romania, platitoare de venit, un Certficat de rezidenta fiscal, valabil la momentul efectaurii platilor catre acesta, emis de autoritatile fiscale din Germania.
In aceste conditii sunt aplicabile prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Germania, art. 10 lit.b si se va retine cota de impozit de 15%.
Redam mai jos aceste prevederi din Conventie:
"ArT. 10
Dividende
1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in celalalt stat contractant.
2. Totuai aceste dividende pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende ai potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al dividendelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depaai:
a) 5% din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul efectiv este o societate (alta decât un parteneriat) care detine in mod direct cel putin 10% din capitalul societatii platitoare de dividende;
b) 15% din suma bruta a dividendelor in toate celelalte cazuri."
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
De la anul insa, conform recentei ordonante de guvern aprobate pentru modificarea Legii 227/2015 (a noului cod fiscal), cota de impozit pe venitul nerezidentilor obtinut din dividende este de 5% - pct . 35 privind modificare art. 224 din Legea 227/2015:
"35. La articolul 224, alineatul (4) litera b) se modifica ai va avea urmatorul cuprins: "b) 5% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223 alin. (1) lit. a);"
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor