In cazul de mai jos, societatea a inregistrat pierdere in anul 2013. In anul 2014 a acoperit partial pierderea contabila urmand ca restul sa fie acoperit conform art. 423 din Ordinul 1802/2014.
Putem acoperi pierderea contabila ramasa in urmatoarele conditii:
- societatea (cooperativa mestesugareasca) s-a infiintat in anul 1991 de atunci s-au facut mai multe operatiuni carora nu le cunosc originea. Multe acte nu mai exista.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
- in balanta contabila este contul 1068 care are o valoare. S-au gasit fise de cont pentru contul 1068, iar acesta este format din mai multe parti, din mai multe valori (exemplu: fond la dipozitia presedintelui, fond sprijin social, fond miscare cooperatista, facilitati fiscale, diferente din reevaluare mijloace fixe, alte rezerve - repartizari din profitul net).
Pe fisa de cont pentru "alte rezerve - repartizari din profitul net" apar mai multe valori a caror justificare am gasit-o pentru majoritatea (70% din valoare), iar pentru restul de 30% nu s-a gasit justificarea deoarece sunt mai vechi de anul 2005.
Se poate acoperi pierderea contabila din acele "alte rezerve - repartizari din profitul net" in conditiile in care se cunoaste provenienta acestor sume pentru 70% din valoarea lor?
Asa cum rezulta din Ordinul 1802/2014 acoperirea pierderilor se face din rezultatul curent si din rezerve:
423.
(1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, ºi cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital ºi capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
 Â
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
(2) In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie
In opinia mea , trebuie sa faceti demersuri sa identificati sursa si natura rezervelor pe care doriti sa le utilizati pentru acoperirea pierderilor, deoarece in cazul in care rezervele sunt de natura legala sau facilitati fiscale, acestea au un tratament fiscal aparte, respectiv se impoziteaza de la data la care au fost constituite.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gina Dragon - Consultant fiscal si economist
Â