Pentru reducerile financiare (sconturi) acordate de furnizor este obligatorie emiterea unei facturi de catre furnizor?
In practica comerciala se intalnesc situatii cand reducerile de pret sunt acordate ulterior facturarii, deci dupa derularea tranzactiei de vanzare-cumparare. Conform acestei uzante, reducerile comerciale si financiare fac obiectul unor facturi de reducere
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Daca ar fi sa facem o ierarhizare a frecventei aparitiei in practica, se poate afirma ca:
- rabaturile sunt destul de frecvente, ca urmare a reclamatiilor clientilor;
- risturnele foarte frecvent, datorita naturii acestora;
- sconturile, generate de plata anticipata, destul de frecvent,
- remizele mai rar.
Atunci cand reducerile comerciale fac obiectul facturilor de reducere, ele trebuie sa fie contabilizate deoarece modifica efectele facturii initiale.
Astfel, in contabilitatea clientului trebuie contabilizata o reducere a costului de achizitie aferent stocului pentru care s-a primit o reducere comerciala ulterior facturarii, pentru reflectarea stocurilor din cumparari, in bilant, la valoarea lor reala de achizitie. In schimb, furnizorul trebuie sa inregistreze o diminuare a veniturilor din vanzari, cu valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, pentru a prezenta in contul de profit si pierdere cifra de afaceri la valoarea neta, exclusiv reducerile comerciale acordate.
Fata de aceasta solutie, in literatura de specialitate romaneasca, exista opinia dupa care reducerile comerciale acordate ulterior facturarii trebuie sa fie contabilizate in contul 658 "Alte cheltuieli de exploatare", la furnizor, pentru reducerile acordate si respectiv in contul 758 "Alte venituri din exploatare", la client, pentru reducerile primite. Insa, se considera ca aceasta solutie este discutabila deoarece nu are drept efect corectarea costului de achizitie al stocurilor cu reducerile comerciale primite ulterior facturarii, la client, si nici diminuarea veniturilor.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Potrivit prevederilor art 159 alin 2) din Codul fiscal, in situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz