Pentru anul 2016, redam mai jos impozitele si contributiile datorate de angajat si angajator in cazul veniturilor obtinute de cenzori membrii Consiliului de Administratie si Presedinte Asociatie.
1. Sumele primite sub forma indemnizatiei cenzorilor in anul 2016 se supun urmatoarelor contributii sociale obligatorii:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
- contributiei individuale de asigurari sociale, potrivit art. 139 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;
- contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit art. 140 din Codul fiscal;
- contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 157 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal;
- contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori, potrivit art. 158 alin. (1) din Codul fiscal;
Pct. 22 alin. (2) si pct. 24 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor nu sunt suficient de clare, neexceptand in mod expres indemnizatiile cenzorilor din categoria indemnizatiilor din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial. Cu toate acestea intrucat baza de calcul a contributiei individuale de asigurari pentru somaj prevazuta la art. 187 alin. (1) din Codul fiscal si cea a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazuta la art. 195 alin. (1) nu includ in enumerare si aceste tipuri de venituri, consideram ca intentia administratiei fiscale a fost de pastrare a aceluiasi regim de impunere ca si anul anterior.
2. Incepand cu 1 ianuarie 2016, indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul asociatilor persoane juridice fara scop patrimonial se supun urmatoarelor contributii sociale obligatorii:
- contributiei individuale de asigurari sociale, potrivit art. 139 alin.(1) lit. c) din Codul fiscal;
Potrivit pct. 3. alin. (2) din Normele metodologice pentru aplicarea Titlului V din Codul fiscal, in categoria sumelor prevazute la art. 139 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se includ indemnizatiile persoanelor alese in consiliul de administratie/comitetul director/consiliul superior, comitetul executiv/biroul permanent, comisia de disciplina si altele asemenea, cu exceptia indemnizatiilor cenzorilor, care se incadreaza la art. 139 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
- contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit art. 140 din Codul fiscal;
- contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 157 alin.(1) lit. c) din Codul fiscal;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Potrivit pct. 11 alin. (4) din Normele metodologice pentru aplicarea Titlului V din Codul fiscal, in categoria sumelor prevazute la art. 157 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se includ indemnizatiile persoanelor alese in consiliul de administratie/comitetul director/consiliul superior, comitetul executiv/biroul permanent, comisia de disciplina si altele, cu exceptia indemnizatiilor cenzorilor, care se incadreaza la art. 157 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal.
- contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori, potrivit art. 158 alin. (1) din Codul fiscal;
- contributiei individuale de asigurari pentru somaj, potrivit art. 187 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal;
Potrivit pct. 22 alin. (2) din Normele metodologice pentru aplicarea Titlului V din Codul fiscal, in categoria sumelor prevazute la art. 187 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se includ indemnizatiile persoanelor alese in comitetul director/consiliul superior, comitetul executiv/biroul permanent, comisia de disciplina si altele asemenea.
- contributiei de asigurari pentru somaj datorate de angajatori, potrivit art. 188 din Codul fiscal;
Precizam ca in mod asemanator anului trecut, se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari pentru somaj veniturile obtinute de pensionari. Temeiul il reprezinta art. 189 pct. 2 din Codul fiscal.
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 195 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.
Potrivit pct. 24 alin. (2) din Normele metodologice pentru aplicarea Titlului V din Codul fiscal, in categoria sumelor prevazute la art. 195 alin. (1) lit. c) din Codul fiscalse includ indemnizatiile persoanelor alese in consiliul de administratie/comitetul director/consiliul superior, comitetul executiv/biroul permanent, comisia de disciplina si altele.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.