Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

PFA: Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru stabilirea plafonului de 220.000 lei. Sfatul specialistului

Data aparitiei: 25 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pfacifra de afaceriprofesii liberaleregistrul de incasari si platistabilirea cifrei de afaceri

Modificarile legislative intrate in vigoare odata cu noul Cod fiscal 2016 anunta un an foarte riscant si ineficient pentru PFA-uri.Taxele cresc, plata CAS-ului devine obligatorie, activitatea acestora poate fi reclasata etc.

In continuare va prezentam un caz interesant referitor la PFA, demn de pus sub lupa:

Cum se stabileste cifra de afaceri pentru activitati din profesii liberale (avocat) pentru plafonul de 220.000 lei:
1) dupa sumele facturate, chiar daca nu sunt incasate?
2) dupa sumele din registrul de incasari si plati partea de incasari?

Raspuns oferit de Dani Cucu – Consultant fiscal

 Potrivit art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1) (impozabile in Romania), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) (livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA).
 
In acest sens, alin. (2) al art. 310 defineste cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) ca fiind constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a urmatoarelor:
- a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere;
- a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b);


- a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
 
Pct. 83 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 310 alin. (1) din Codul fiscalprecizeaza ca la determinarea cifrei de afaceri prevazute la se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Totodata, persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice, astfel ca valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala se va reflecta jurnalul pentru vanzari intocmit conform art. 321 din Codul fiscal si pct. 101 din Normele metodologice.
 
In aceste conditii pentru stabilirea cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea art. 310 alin. (1) din Codul fiscal relevante vor fi facturile emise pentru operatiunile mentionate mai sus.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X