Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Impozitarea unui PFA si registrul de evidenta fiscala, sub lupa consultantilor fiscali

Data aparitiei: 04 Mai 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pfaregistrul de evidenta fiscalaregistrul de incasari si platiregistrul inventaroug 80/2014

Sirul de nemultumiri care vizeaza activitatea PFA-urilor pare sa fie, pe cat de lung, pe atat de justificat. Modificarile care s-au aplicat in ce priveste activitatile independente si profesiile libere nu au fost deloc in favoarea acestor persoane si nu au adus facilitatile fiscale de care beneficiaza alte activitati aducatoarea de venit.

Intr-o analiza recenta in ce priveste registrul de evidenta fiscala pentru PFA-uri, consultantul fiscal Adrian Benta a facut referire la paragraful urmator din cuprinsul  OUG nr. 80/2014 (publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 906 din 12/12/2014).

"(8) Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual.

(9) Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala vor fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice."

Modificarile vizeaza aceste paragrafe si se doreste reglementarea impozitarii PFA in sistem real, asa cum aminteste consultantul in materialul prezentat pentru Republica.ro.

Aceasta e motivarea initiatorului, amintita de aceeasi sursa:

"avand in vedere ca neadoptarea in regim de urgenta a prezentei ordonante conduce la aparitia unor dificultati importante in indeplinirea obligatiilor contabile si, implicit, a celor fiscale de catre contribuabili, persoane fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri, precum si din necesitatea de a veni in sprijinul acestora (...)".


S-a introdus la momentul respectiv, de fapt, o noua obligatie pentru PFA-uri, si anume, aceea de a completa si registrul de evidenta fiscala.

"In data de 25 mai 2015 a fost termenul final pentru depunerea declaratiilor anuale de venit de catre persoanele ce efectueaza activitati independente si profesii libere pentru anul 2014, adica persoanele aflate in sfera impozitului pe venit pentru care este opozabila prevederea de mai sus. Desigur, pentru PFA ce achita impozit pe seama transelor de venit utilizarea registrului se face doar pentru evidenta incasarilor", aminteste consultantul fiscal Adrian Benta.

Cu toate acestea, formularul care trebuia sa descrie formatul registrul nu a fost inca aprobat, aminteste aceeasi sursa.

PFA-urile vor completa in continuare registrul de incasari si plati si

registrul inventar, urmand sa completeze si registrul de evidenta fiscala in cazul in care va fi publicat un format finalizat.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X