Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Impozitul pe microintreprindere e de trei ori mai mic fata de taxarea unui PFA. 5.000 microintreprinderi noi in 2016

Data aparitiei: 17 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pfamicrointreprinderiimpozitcodul fiscalgabriel biris

In cadrul conferintei Growth Forum - Strategia de dezvoltare a Romaniei si convergent a la euro, organizata de Profit.ro la Banca Nat ionala a Romaniei, secretarul de stat in Ministerul Finant elor Gabriel Biris, a facut mai multe declaratii care privesc trecerea PFA-urilor spre categoria de microintreprindere.

Aceasta mutare e una estimata inca de anul trecut cand se anuntasera schimbarile de impozitare pentru PFA-uri. De la inceputul anului in curs au fost infiintate circa 5.000 de microintreprinderi noi, acesta fiind un argument al faptului ca multe PFA-uri s-au reorientat, in 2016, catre aceasta forma de organizare, in opinia lui Gabriel Biris, citat de Profit.ro.

Acesta a explicat faptul ca fiscalitatea are un rol in felul in care se comporta operatorii economici, aspect sust inut de faptul ca impozitarea se face in funct ie de modul in care sunt obtinute castigurile. Acesta considera, potrivit sursei de mai sus, ca baza impozabila ar trebui sa fie similara pentru toate tipurile de venit, fara except ii, retratari sau bariere.

"In istoria recenta, am avut trei perioade. A fost perioada wild wild west cand se faceau plat i la negru sau ocolite, de regula. A aparut, apoi, supapa microintreprinderilor care a fost exploatata si s-au infiint at multe companii in anii 2000. Apoi, s-au introdus masuri antiabuz, cum ar fi limitarea activitat ilor pentru care se puteau infiint a microintreprinderi, si a avut loc o PFA-rizare a Romaniei. Acum, procesul este invers, de la PFA la micro pentru ca sarcina fiscala este in funct ie de cum se castiga, si nu cat se castiga", a declarat Biris, citat de aceeasi sursa.

Au fost aduse insa si critici noului Cod fiscal prin care se creeaza "categorii privilegiate si categorii oropsite"  si ca s-a "majorat povara taxarii pentru PFA prin introducerea obligatorie a contribut iei de asigurari sociale (CAS) la venitul net efectiv realizat in loc de o baza aleasa, dar nu mai mica de 35% din salariul mediu brut".

Raportul amintit de Profit.ro arata aceeasi discrepanta intre PFA-uri si microintreprinderi: "rata efectiva de taxare pentru PFA, care nu sunt si salariate, este de 35,3% la un venit de 60.000 euro, iar pentru o microintreprindere fara salariat i este de aproape trei ori mai mica, respectiv de 12,8%".


 

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X