In randurile de mai jos, analizam cazul unei societati care a fost platitoare de TVA pana cand s-a solicitat anularea inregistrarii in scopuri de TVA (anulare la cerere) in cursul anului 2012. Firma doreste in prezent un cod special de TVA (declaratia 091) pentru inscriere in ROI pentru primirea de servicii intracomunitare si plata TVA a acestora prin declaratia 301. Autoritatile transmit ca aceasta modificare nu e posibila si ca societatea trebuie sa se reinregistreze in scopuri de TVA prin declaratia 088. Vom stabili care este baza legala a acestei obligatii si cum ar trebui sa procedeze firma.
Incepand cu anul 2016, anularea prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA se efectueaza conform prevederilor art. 310, alin. (7) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, echivalent al art. 153 alin. (9) din Legea nr. 571/2015 privind Codul fiscal aplicabil, in anul 2012 la care faceti referire. In acest caz, anularea codului de TVA se efectueaza conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. g) " (11) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: ...
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
g) in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310; "
Prin noul Cod fiscal este permisa inregistrarea in regim special conform prevederilor art. 317 pentru efectuarea achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii. In acest context, am in vedere prevederile art. 310 alin. (9) "Persoana impozabila care solicita, conform alin. (7), scoaterea din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316, dar are obligatia de a se inregistra in scopuri de taxa, conform art. 317, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 317, concomitent cu solicitarea de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316.
Inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 317, va fi valabila incepand cu data anularii inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316. Prevederile prezentului alineat se aplica si in cazul in care persoana impozabila opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 317, concomitent cu solicitarea de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316. "
Din acest motiv, nu inteleg refuzul organului fiscal competent de a efectua inregistrarea in regim special, dar care impune reinregistrarea in regim normal. Reinregistrarea poate fi solicitata de catre persoana impozabila conform prevederilor art. 316 alin. (12) din Codul fiscal
numai in situatiile enumerate la art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h), dar nu este posibila si pentru situatia de la alin. (11) lit. g)
" .... Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (11) lit. a) - e) si h), la solicitarea persoanelor impozabile organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA aplicand prevederile alin. (9) astfel:...... e) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. h), daca inceteaza situatia care a condus la anulare, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. ”
Altfel spus, reinregistrarea poate fi solicitata de catre persoana impozabila al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu, dar nu poate fi solicitata de catre persoana impozabila al carui cod de TVA a fost anulat la cerere. In acest context, am in vedere faptul ca, spre deosebire de societatile al caror cod de TVA a fost anulat din oficiu conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h), societatea al carui cod de TVA a fost anulat la cererea persoanei impozabile:
- poate aplica regimul de scutire pentru intreprinderi mici reglementat prin art. 310. In acest caz, persoana impozabila respectiva poate fi obligata sa se inregistreze din nou in scopuri de TVA numai la depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei/an calendaristic;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
- nu este obligata sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8) care se refera la colectarea TVA pentru livrari de bunuri taxabile in Romania.
In concluzie, in baza argumentelor mai sus mentionate, avand in vedere faptul ca anularea codulului de TVA s-a efectuat la solicitarea persoanei impozabile, consider ca organul fiscal competent trebuie sa efectueze inregistrarea in regim special conform prevederilor art. 317, in baza formularului cod 091 si a formularului cod 095 (Registrul operatorilor intracomunitari), conform prevederilor art. 310 alin. (9) mentionat anterior, fara sa impuna reinregistrarea in regim normal astfel incat societatea sa depuna formularul cod 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil