In randurile de mai jos, stabilim ce procedura va urma o firma din Romania care doreste sa infiinteze o sucursala in Franta si ce forma de organizare va fi mai avantajoasa (reprezentanta, sucursala, filiala sau punct de lucru).
Sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului unde vor functiona.
In vederea inregistrarii unei sucursale in Franta trebuie avuta in vedere legislatia in materia infiintarii societatilor comercial e din Franta.
In general pentru deschiderea unei sucursale se depune o cerere la registrul comertului din zona unde se va deschide sucursala la care se ataseaza:
- actul constitutiv si statutul impreuna cu toate modificarile acestor documente in traducere certificata;
- un certificat, in traducere certificata, de la registrul din Romania care sa ateste existenta societatii;
- dovada sediului sucursalei.
Pentru deschiderea unui punct de lucru formalitatile sunt similare. Se gaseste spatiu:
- se incheie un contract de folosinta a spatiului
- se traduce legalizat hotararea AGA privind infiintarea unui punct de lucru
- se inregistreaza la registrul comertului si dupa caz la autoritatile fiscale

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Din punct de vedere contabil activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei, cu respectarea prevederilor Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Sucursala va conduce contabilitatea proprie pana la nivel de balanta conform OMFP 1802/2016. In ceea ce priveste raportarile realizate in Franta acestea vor respecta legislatia franceza.
Societatile pot infiinta cu respectarea legii franceze, filiale, sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare, daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic. Filiala este subunitate cu personalitate juridica ce se va inregistra conform legislatiei franceze. Aceasta va depune situatii financiare anuale conform legislatiei franceze.
Filiala actioneaza ca o societate de sine statatoare in Franta. Din punct de vedere fiscal sediile permanente vor plati impozit pe profitul realizat in Franta catre organele fiscale din Franta. La finele anului impozitul pe profit se va regulariza cu impozitul total cumulat aferent societatii din Romania.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar