In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate care desfasoara activitate de cercetare-dezvoltare incepand cu anul 2015 in vederea realizarii si perfectionarii unui soft/program informatic. Sunt indeplinite toate cerintele pentru a beneficia de facilitatile fiscale existente. Vom vedea ce coduri CAEN trebuie sa aiba societatea inscrise in obiectul sau de activitate pentru a putea desfasura activitatea de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica in domeniul informatic.
Potrivit prevederilor art. 5 din OMFP 2086/2010 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
a) sunt cuprinse intr-un proiect, care contine cel putin urmatoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfasurare, domeniul de cercetare, sursele de finantare, categoria rezultatului (de exemplu: studii, scheme, tehnologii, produse informatice, retete si altele asemenea), caracterul inovativ (de exemplu: produs nou/modernizat, tehnologie noua/modernizata, serviciu nou/modernizat);
b) sunt din categoria cercetarii industriale sau a dezvoltarii experimentale.
Potrivit prevederilor art. 9
- cercetare industriala - cercetare sau investigatie critica planificata in scopul dobandirii de cunostinte si competente noi pentru elaborarea unor noi produse, procese ori servicii sau pentru realizarea unei imbunatatiri semnificative a produselor, proceselor ori serviciilor existente. Aceasta cuprinde crearea de parti componente pentru sisteme complexe si poate include constructia de prototipuri in laborator sau intr-un mediu cu interfete simulate ale sistemelor existente, precum si de linii- pilot, atunci cand acest lucru este necesar pentru cercetarea industriala si, in special, pentru validarea tehnologiilor generice;
- dezvoltare experimentala - activitatea sistematica prin care, pornind de la cunostinte dobandite din cercetare si/sau de la experienta practica, se urmareste producerea de noi materiale, produse sau dispozitive, instituirea de noi procese, sisteme si servicii sau imbunatatirea substantiala a celor existente; definitia dezvoltarii experimentale include conceptul de dezvoltare tehnologica, respectiv realizarea de noi produse, procese sau servicii, incluzand fabricarea modelului experimental si a primului prototip, care nu pot fi utilizate in scopuri comerciale, precum si activitati de inginerie a sistemelor, de inginerie si proiectare tehnologica;
- rezultatele cercetarii - rezultatele activitatilor de cercetare-dezvoltare, precum:
a) documentatii, studii, lucrari, planuri, scheme si altele asemenea;
b) tehnologii, procedee, produse informatice, retete, formule, metode si altele asemenea;
c) obiecte fizice, inclusiv modele experimentale, prototipuri, precum si instalaţii-pilot;
d) colectii si baze de date continand inregistrari analogice sau digitale, izvoare istorice, esantioane, specimene, fotografii, observatii, roci, fosile si altele asemenea, impreuna cu informatiile necesare arhivarii, regasirii si precizarii contextului in care au fost obtinute.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Rezultatele cercetarii pot fi protejate prin drepturi de proprietate intelectuala si industriala: brevete de inventie, certificate de inregistrare a desenelor si modelelor industriale, altele asemenea;
Conform clasificarii activitatilor din economia nationala din Anexa la O.I.N.S. 337/2008 privind actiualizarea CAEN NU exista un cod CAEN distinct pentru cercetare dezvoltare in domeniul informatic. Codurile cu privire la cercetare dezvoltare sunt:
Grupa (721) Cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie(matematica, fizica, astronomie, chimie, stiinte tehnice, stiinte biologice, stiinte medicale, geologie, agronomie etc) si grupa (722) Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste(economie, psihologie, sociologie, drept, lingvistica, arta etc.).
Astfel, in functie de domeniul pentru care se dezvolta softul respectiv alegeti codul CAEN. Pe langa acest cod apreciez ca trebuie sa aveti in primul rand codurile din grupa (620) Activitati de servicii in tehnologia informatiei cu precaderea cond CAEN din clasa 6201 "Activitati de realizare a soft-ului la comanda".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal