Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Ce coduri CAEN obtin facilitati fiscale pentru activitatea de cercetare-dezvoltare in domeniul IT?

Data aparitiei: 12 Iulie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
facilitati ITdomeniul itcoduri caencercetare-dezvoltaredomeniul informatic

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate care desfasoara activitate de cercetare-dezvoltare incepand cu anul 2015 in vederea realizarii si perfectionarii unui soft/program informatic. Sunt indeplinite toate cerintele pentru a beneficia de facilitatile fiscale existente. Vom vedea ce coduri CAEN trebuie sa aiba societatea inscrise in obiectul sau de activitate pentru a putea desfasura activitatea de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica in domeniul informatic.

 Potrivit prevederilor art. 5 din OMFP 2086/2010 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil,  activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) sunt cuprinse intr-un proiect, care contine cel putin urmatoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfasurare, domeniul de cercetare, sursele de finantare, categoria rezultatului (de exemplu: studii, scheme, tehnologii, produse informatice, retete si altele asemenea), caracterul inovativ (de exemplu: produs nou/modernizat, tehnologie noua/modernizata, serviciu nou/modernizat);
b) sunt din categoria cercetarii industriale sau a dezvoltarii experimentale.

Potrivit prevederilor art. 9

- cercetare industriala - cercetare sau investigatie critica planificata in scopul dobandirii de cunostinte si competente noi pentru elaborarea unor noi produse, procese ori servicii sau pentru realizarea unei imbunatatiri semnificative a produselor, proceselor ori serviciilor existente. Aceasta cuprinde crearea de parti componente pentru sisteme complexe si poate include constructia de prototipuri in laborator sau intr-un mediu cu interfete simulate ale sistemelor existente, precum si de linii- pilot, atunci cand acest lucru este necesar pentru cercetarea industriala si, in special, pentru validarea tehnologiilor generice;
- dezvoltare experimentala - activitatea sistematica prin care, pornind de la cunostinte dobandite din cercetare si/sau de la experienta practica, se urmareste producerea de noi materiale, produse sau dispozitive, instituirea de noi procese, sisteme si servicii sau imbunatatirea substantiala a celor existente;  definitia dezvoltarii experimentale include conceptul de dezvoltare tehnologica, respectiv realizarea de noi produse, procese sau servicii, incluzand fabricarea modelului experimental si a primului prototip, care nu pot fi utilizate in scopuri comerciale, precum si activitati de inginerie a sistemelor, de inginerie si proiectare tehnologica;
- rezultatele cercetarii - rezultatele activitatilor de cercetare-dezvoltare, precum:

a) documentatii, studii, lucrari, planuri, scheme si altele asemenea;
b) tehnologii, procedee, produse informatice, retete, formule, metode si altele asemenea;
c) obiecte fizice, inclusiv modele experimentale, prototipuri, precum si instalaţii-pilot;
d) colectii si baze de date continand inregistrari analogice sau digitale, izvoare istorice, esantioane, specimene, fotografii, observatii, roci, fosile si altele asemenea, impreuna cu informatiile necesare arhivarii, regasirii si precizarii contextului in care au fost obtinute.


   
Rezultatele cercetarii pot fi protejate prin drepturi de proprietate intelectuala si industriala: brevete de inventie, certificate de inregistrare a desenelor si modelelor industriale, altele asemenea;

Conform clasificarii activitatilor din economia nationala din Anexa la O.I.N.S. 337/2008 privind actiualizarea CAEN     NU  exista un cod CAEN distinct pentru cercetare dezvoltare in domeniul informatic. Codurile cu privire la cercetare dezvoltare sunt:

Grupa (721) Cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie(matematica, fizica, astronomie, chimie, stiinte tehnice, stiinte biologice, stiinte medicale, geologie, agronomie etc)   si grupa (722) Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si  umaniste(economie, psihologie, sociologie, drept, lingvistica, arta etc.).

Astfel, in functie de domeniul pentru care se dezvolta softul respectiv alegeti codul CAEN. Pe langa acest cod apreciez ca trebuie sa aveti in primul rand  codurile  din grupa  (620) Activitati de servicii in tehnologia informatiei  cu precaderea cond CAEN  din clasa 6201 "Activitati de realizare a soft-ului la comanda".
 

Afla si ce coduri caen sunt necesare pentru activitati desfasurate de expertii contabili si contabilii autorizati

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X