Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Semnarea situatiilor financiare. In ce conditii se pot semna de contabilul autorizat, membru activ CECCAR?

Data aparitiei: 02 August 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
contabil autorizatsituatii financiarelegea contabilitatiiMEMBRU ACTIV CECCAR

In ce priveste OG 65/1991 si Legea 82/1991, stabilim daca un contabil autorizat cu studii superioare membru activ CECCAR si organizat ca PFA poate intocmi si semna situatiile financiare semestriale si bilantul contabil. Vorbim, in concret, de lucrari de contabilitate pentru trei societati, un contract de munca si doua contracte de prestari servicii care au aceiasi asociati, au raporturi contractuale intre ele, dar nu sunt in concurenta intra sub incidenta art.12 alin. (1) din OG 65/1991.

Art. 28 alin. (10) din Legea contabilitatii 82/1991 stabileste ca, situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Conform art. 10 alin. (2) contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.

Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Astfel, situatiile financiare si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Daca contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contract de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania aceste persoane semneaza situatiile financiare.Contabilii autorizati membri CECCAR pot desfasura doar activitatile prevazute de OG 65/1994.

OG 65/1994 prevede dupa cum urmeaza:

"Art. 6. - Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
   a) tine sau supravegheaza contabilitatea si intocmeste sau verifica si semneaza situatiile financiare;
(....)"

"Art. 10. - Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
   a) tine contabilitatea operatiunilor economico-financiare prevazute in contract;
   b) pregateste lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare."

Astfel, contabilii autorizati membrii CECCAR nu pot intocmi si semna situatii financiare anuale sau raportari contabile. Acestia pot tine contabilitatea operatiunilor economico – financiare si pot pregati lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare.

Art. 12 din OG 65/1994 prevede: "Expertilor contabili si contabililor autorizati le este interzis sa efectueze lucrari pentru operatorii economici sau pentru institutiile la care sunt salariati si pentru cei cu care angajatorii lor sunt in raporturi contractuale ori se afla in concurenta. De asemenea, le este interzis sa efectueze lucrari pentru operatorii economici, in cazul in care sunt rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv sau soti ai administratorilor."

Astfel, interdictia vizeaza operatorii economici cu care angajatorii sunt in raporturi contractuale ori se afla in concurenta. Cele doua conditii nu sunt cumulative. Ca atare, contabilul autorizat nu poate efectua lucrari pentru societatile cu care angajatorul sau este in raporturi contractuale.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, Economist

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X