Stabilim daca in conformitate cu OUG 91/2014, e obligatoriu sa se utilizeze sumele de serviciu necesare pentru plata restului catre client prevazute la art. 4 litera (7) sau daca utilizarea acestora este optionala.
Art.4 alin.(7) din OUG 91/2014 pentru modificarea si completarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precizeaza datele pe care trebuie sa le contina Raportul fiscal de inchidere zilnica emis de aparatul de marcat electronic fiscal.
Printre aceste date obligatorii se afla incluse si sumele de serviciu. Sumele de serviciu sunt definite ca acele sume de bani utilizate pentru plata restului catre client, puse la dispozitia operatorului aparatului de marcat electronic fiscal la inceputul fiecarei zile de lucru. Acestea se regasesc in soldul contului de casa si de asemenea, in soldul de la sfarsitul zilei de lucru.
Din cele mentionate anterior rezulta ca sumele de serviciu trebuie utilizate ca atare si astfel sa se regaseasca ca date in raportul fiscal de inchidere zilnica emis de aparatul de marcat electronic fiscal.
Plata restului catre client este obligatorie din partea angajatului societatii,iar in cazul in care clientul refuza sa-l primeasca,angajatul ar trebui sa-l declare ca venituri suplimentare pentru societate.
De asemenea, conform Art.10 punctul (d) din OUG 91/2014 ,constituie contraventie urmatoarea fapta daca, potrivit legii penale,nu este considerata infractiune :” (d) neintocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat, altele decat cele provenite din incasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amanuntul si a serviciilor efectuate catre populatie sau cele utilizate pentru a acorda rest clientului.”
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Autor: Gabriela Ilicea, Expert Contabil, membru activ CECCAR Bucuresti.
Experienta profesionala de 16 ani in domeniul contabilitatii si fiscalitatii ca si director economic in mai multe companii.
In prezent isi desfasoara activitatea prin intermediul propriei firme de contabilitate.