Normele metodologice pun in aplicare Legea nr. 111/2016, care completeaza Ordonanta 109/2011 si stabilesc regulile procedurii de selectie a managerilor profesionisti in intreprinderile de stat unde nu s-a aplicat guvernanta corporativa.
Acestea cuprind un cadru unitar pentru stabilirea criteriilor de selectie, de intocmire a listei scurte de pana la 5 candidati pe post, a clasamentului acestora si procedura privind numirile finale. De asemenea, clarifica metodologia de stabilire a indicatorilor de performanta financiari si nefinanciari si a componentei variabile a remuneratiei.
Selectia trebuie sa inceapa in termen de 50 de zile de la intrarea in vigoare a normelor metodologice.
Procedura de selectie, de stabilire a indicatorilor si a componentei variabile se bazeaza pe scrisoarea de asteptari si pe declaratia de intentie. Pentru crearea unui cadru unitar sunt propuse:
- reguli generale pentru redactare precum si continutul minim recomandat al scrisorii de asteptari si al declaratiei de intentie;
- elementele minime recomandate pentru forma si clauzele contractului de mandat care se incheie cu membrii consiliului de administratie ca urmare a finalizarii procedurii de selectie, avand in vedere obligatiile care le revin Ministerului Finantelor Publice si autoritatilor publice tutelare.
Pentru o mai buna intelegere a procedurilor, Ministerul Finantelor Publice, in consultare cu ministerele de resort care au calitatea de autoritati publice tutelare, poate publica ghiduri cu principiile si bunele practici in domeniul guvernantei corporative.
Cartea verde a contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Normele metodologice si anexele pot fi consultate pe aici.