In analiza de mai jos, avem o societate care achizitioneaza masa lemnoasa cu taxare inversa si o vinde apoi catre persoane fizice (cu evidentiere TVA) si juridice (cu taxare inversa de inregistrat de client). Vom stabili daca la descarcarea de gestiune scade stocul de marfa doar cu ceea ce se afla in contul 707 sau valoarea totala vanduta (inclusiv TVA 4427) astfel incat sa existe corelatiile intre contul 371 si 378.
Evidenta de gestiune o puteti tine la pretul de achizitie folosind una din metodele de descarcare a gestiunii (FIFO, LIFO, CMP).
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Contabilitate
Portal Contabilitate contine toate noutatile din Codul Fiscal
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de contabilitate din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Contabilitate - consultanta personalizata la superlativ
125 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!
Metoda de evidenta a stocurilor in comertul cu amanuntul este global-valorica, marfa fiind evidentiata in contabilitate la pretul de vanzare, potrivit punctului 286 alin. (8) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Potrivit acestei metode, costul bunurilor vandute se calculeaza prin deducerea valorii marjei brute (adaosului comercial) din pretul de vanzare al stocurilor. Orice modificare a pretului de vanzare presupune recalcularea marjei brute )a adaosului comercial).
Adaosul comercial aferent marfurilor vandute se determina cu ajutorul unui coeficienz K, ce se insmulteste cu valoarea marfurilor vandute, din care se deduce TVA neexigibila.
Coeficientul K se stabileste conform punctului 286 alin. (4) din Reglementarile contabile, avand urmatoarea formula:
K = [(Soldul initial al diferentelor de pret (SIC cont )378+ Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta (RC cont 378)) / (Soldul initial al stocurilor de pret de inregistrare din care se scade tva neexigibila (SID cont 371 - SIC cont 4428) + Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta (RD cont 371 - RC cont 4428))] x 100.
Daca ati inregistrat masa lemnoasa la pretul de vanzare, monografia contabila este urmatoarea:
Achzitie masa lemnoasa, la prest de vanzare:

E-Factura E-Transport Restart pentru sistemul fiscal din Romania

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2022 varianta tiparita

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
371 = %
378
4428
Vanzarea masei lemnoase catre persoane fizice:
5311 %
707
4427
Vanzare masa lemnoasa catre persoane juridice inregistrate in scop de TVA:
4111 = 707
Descarcarea din gestiune (vanzarea):
% = 371
378
4428
607
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar