email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum actioneaza din punct de vedere al TVA persoanele fizice care desfasoara mai multe activitati economice

tva activitati economicepersoana impozabilaintreprinderile miciasocieriplafon scutirecodul de tva

Persoana impozabila este definita in sensul TVA ca fiind orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Potrivit art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015 atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta.

Astfel, daca o persoana fizica actioneaza in calitate de persoana impozabila desfasoara mai multe tipuri de activitati economice, in scopul determinarii cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de scutire pentru intreprinderile mici (65.000 euro/220.000 lei) se iau in calcul toate activitatile economice desfasurate de persoana fizica si care se includ in cifra de afaceri potrivit alin. (2) al art. 310 din Codul fiscal. Persoana fizica va primi un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru toate activitatile desfasurate in calitate de persoana impozabila.

In situatia in care o persoana fizica desfasoara activitate in cadrul unei asocieri sau organizatii fara personalitate juridica este considerata persoana impozabila separata pentru acele activitati economice care nu sunt desfasurate in numele asocierii sau organizatiei. In acest sens, art. 268 alin. (10) din Codul fiscal prevede ca "Orice asociat sau partener al unei asocieri ori organizatii fara personalitate juridica este considerat persoana impozabila separata pentru acele activitati economice care nu sunt desfasurate in numele asocierii sau organizatiei respective".

Asadar, in cazul in care o persoana fizica desfasoara mai multe activitati, in afara unor asocieri sau organizatii fara personalitate juridica, aceasta este considerata o singura persoana impozabila din punct de vedere al  TVA, iar la stabilirea plafonului de scutire se iau in considerare toate activitatile economice realizate de persoana fizica. In acest caz, persoanei fizice i se atribuie un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru toate activitatile desfasurate in calitate de persoana impozabila. Acest cod se utilizeaza pentru emiterea facturilor pentru toate operatiunile efectuate.

In situatia in care aceleiasi persoane impozabile i-au fost atribuite in mod eronat mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA organul fiscal va anula codul/codurile de inregistrare in scopuri de TVA. Anularea se face din oficiu sau la solicitarea contribuabilului persoana fizica.La data anularii codurilor de inregistrare in scopuri de TVA atribuite eronat organul fiscal preia, in evidenta fiscala aferenta codului de inregistrare in scopuri de TVA ramas valabil, soldurile aferente perioadei fiscale pentru care au fost utilizate codurile anulate.Soldul negativ de TVA nesolicitat la rambursare prin ultimul decont de TVA depus pentru codul anulat poate fi preluat de persoana impozabila in decontul de TVA aferent perioadei fiscale urmatoare, care se depune utilizand codul de TVA ramas valabil.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva activitati economicepersoana impozabilaintreprinderile miciasocieriplafon scutirecodul de tva


Data aparitiei: 10 Octombrie 2016

Votati articolul "Cum actioneaza din punct de vedere al TVA persoanele fizice care desfasoara mai multe activitati economice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X