Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 578/2016 a fost publicat Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 2264 din 26 iulie 2016 care aduce modificari Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 11 din 7 ianuarie 2016, cu modificarile ulterioare.
Modificarile aduse de OAPANAF 2264/2016 vizeaza operatiunile efectuate pe teritoriul national care se declara in formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”, astfel:
a) pentru perioada 1 iulie 2016 - 30 septembrie 2016, se declara numai operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A-C din anexa nr. 1 la ordin;
b) incepand cu data de 1 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national.
Reamintim contribuabililor urmatoarele informatii referitoare la formularul 394:
Cine depune formularul 394
Formularul 394 se completeaza si se depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care este emisa o factura, inclusiv
pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
De asemenea, in declaratie se inscriu, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania, urmatoarele informatii:
- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 din anexa nr. 1 la ordin;
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
- valoarea totala a documentelor emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal;
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente.
De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Atentie! in formularul 394 nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.
Termen de depunere
Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare, declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei.
in cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna octombrie este 30 noiembrie a.c.
Modalitati de depunere
- Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania. Pentru depunerea declaratiei, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
- Declaratia se poate depune si in format electronic, insotita de anexa nr. 1 la ordin, in format hartie (doar prima pagina), semnata si stampilata, conform legii. Declaratia 394 in format electronic, insotita de formularul listat, semnat si stampilat, se depun direct la registratura organului fiscal competent ori se comunica prin posta cu confirmare de primire.
Sursa: ANAF