email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafon TVA si impozit pe venit datorat. Cum tratam fiscal veniturile obtinute?

impozit pe venitplafon tvacodul fiscalreprezentant fiscalplafonul anual de scutire

In analiza urmatoare, avem cazul unei societati cu sediul in Bucuresti al carui cod de TVA a fost anulat, dar care are si cod de TVA in Marea Britanie (are reprezentant fiscal acolo) si care realizeaza venituri exclusiv din vanzarea de bunuri pe teritoriul din Marea Britanie, precum si pe teritoriul Romaniei/

Stabilim astfel daca vanzarile pe codul VAT din Marea Britanie se includ in plafonul de 220.000 lei al cifrei de afaceri care ar incadra societatea la platitoare de TVA in Romania si daca trebuie sa plateasca TVA in Marea Britanie si impozit pe venit, precum si daca veniturile realizate in Marea Britanie se impoziteaza si in Romania.

 

In cifra de afaceri de 220.000 lei nu se include si valoarea vanzarilor efectuate pe teritoriul Marii Britanii, ci doar valoarea operatiunilor taxabile constand in livrari de bunuri si a prestari de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania,  in cursul unui an calendaristic. In plafonul anual de scutire de 220.000 lei se include si valoarea avansurilor incasate sau doar facturate pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii taxabile.

Practic, plafonul de 220.000 lei se determina prin insumarea valorii urmatoarelor tipuri de operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei:

- taxabile;
- scutite cu drept de deducere (exporturi si livrari intracomunitare de bunuri);
- neimpozabile (livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care locul nu se considera a fi in Romania);
- scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale.
 


Plafonul de 220.000 lei este reglementat in Codul fiscal prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin. (2).
 
In acest context, trebuie retinut faptul ca o societate comerciala al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu de catre organul fiscal competent nu beneficiaza de regimul special de scutire. Aceasta interdictie este reglementata, in mod expres, prin art. 316 "Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA” alin. (14) din Codul fiscal "Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (12) nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8). ” Pentru toate livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu, societatea respectiva este obligata sa colecteze TVA, dar fara a avea dreptul de deducere a sumei TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii, chiar daca acestea sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile.  

Obligatia colectarii TVA, fara exercitarea dreptului de deducere reprezinta o consecinta fiscala negativa a anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA, reglementata prin art. 11  "Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal" alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabila din 2016 "(8) Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.  
 
De asemenea, consecinte fiscale negative suporta si cumparatorii bunurilor/beneficiarii serviciilor deoarece nu isi pot exercita dreptul de deducere a sumei TVA colectate de catre furnizorul/prestatorul al carui cod de TVA este anulat din oficiu, aspect reglementat   prin acelasi art. 11 alin. (9)

"(9) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) si lit. h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014."
 
Suma TVA colectata pentru toate operatiunile realizate in aceasta perioada se raporteaza prin formularul cod (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
"reglementat prin O.M.F.P. nr.  2224 din 22 august 2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului, care nu a fost abrogat pana la aceasta data in vederea corectarii articolelor conform prevederilor cuprinse in noul cod fiscal reglementat prin legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
aplicabila din 2016.  
 
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile realizate,  in situatia in care societatea din Romania nu are un sediu permanent pe teritoriul Marii Britanii astfel incat sa fie obligata sa plateasca impozit pe profit autoritatii fiscale din Marea Britanie,  societatea din Romania nu trebuie sa plateasca impozit pe venit in acest stat, pentru veniturile realizate din operatiuni taxabile realizate pe teritoriul Marii Britanii.

Daca nu are un sediu permanent in Marea Britanie, valoarea veniturilor realizate pe teritoriul Marii Britanii se cumuleaza cu veniturile realizate in Romania si se supun, fie impozitului pe venituri microintreprindere, fie intra in baza de calcul a rezultatului fiscal (profit sau pierdere).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras -  Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitplafon tvacodul fiscalreprezentant fiscalplafonul anual de scutire


Data aparitiei: 11 Noiembrie 2016

Votati articolul "Plafon TVA si impozit pe venit datorat. Cum tratam fiscal veniturile obtinute?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X