In M.OF. nr. 266 din 14.04.2017 a fost publicat OMFP 464 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Normele aduc clarificari cu privire la aplicarea impozitului specific introdus incepand cu 01 ianuarie 2017 si exemple privind calculul acestuia.
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit, care desfasoara ca activitate principala sau secundara activitatea/activitatile corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor", sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati.
Cu privire la persoanele care au obligatia platii acestui impozit normele aduc urmatoarele clarificari:
1. Nu sunt obligate la plata impozitului specific persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit, care au inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta acestui impozit dar nu desfasoara efectiv activitate in domeniile respective.
2. Microintreprinderile care aplica prevederile titlului III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal la 1 ianuarie 2017 nu aplica impozitul specific.
3. Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal diferit de anul calendaristic intra in sistemul de impozit specific unor activitati incepand cu 1 ianuarie 2017.
4. Contribuabilii care realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta impozitului specific sunt obligati sa determine si sa plateasca concomitent:
- impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta impozitului specific;
Examen Consultant Fiscal 2024
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN specifice. Acesti contribuabili trebuie sa organizeze si sa conduca evidenta contabila potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate. Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal se utilizeaza o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil.
5. Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului, inclusiv contribuabilii nou-infiintati ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii, si care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN specifice platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 3 din Legea 170/2016.