Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Implicatii impozit pe dividende neplatit. Cum procedam?

Data aparitiei: 03 Ianuarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
implicatii impozit dividendeimpozit dividendecodul fiscalbilant

In randurile urmatoare, subiectul analizei e o societate care a hotarat prin asociatul unic ca in luna ianuarie a anului trecut sa aiba loc repartizarea la dividende a unei anumite sume. In luna decembrie se razgandeste si ar vrea sa repartizeze mai putin. Vom vedea daca se poate face un act aditional la hotararea asociatului unic din ianuarie si daca se mai poate modifica ceva avand in vedere ca a fost depus bilantul la 30.06.2016. De asemenea, stabilim daca impozitul pe dividende trebuie platit neaparat pana la data de 25 ianuarie 2017 desi dividendele nu s-au ridicat.

Iata raspunsul specialistului:

Nu se face un act aditional, ci o noua Hotarare a asociatului unic prin care se decide ca suma de distribuit la dividende aprobata in Hotararea anterioara se micsoreaza la….. deoarece – de exemplu : nu exista lichiditati suficiente sau se preconizeaza un obiectiv de investitii, etc.
 
Nu este o problema faptul ca ati depus Bilantul semestrial. Eventual in Raportul administratorului la Bilantul annual mentionati diminuarea sumei distribuite ca dividende impreuna cu celelalte aspecte pe care le explicati acolo (corectare de erori contabile, modificare de politici, etc.).
 
Pentru dividendele distribuite intr-un an se retine impozit la momentul platii lor catre asociati. Daca plata nu se face pana la sfarsitul anului se calculeaza impozitul , se declara si se plateste pana pe 25 ianuarie anul urmator.

Art. 97, alin. (7) din Codul fiscal

"(7) Veniturile sub forma de dividende, (…) se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor(…)distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat."
 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X