Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Scutire impozit pentru activitatea de creatie de programe pentru calculator. Cum se aplica in 2017?

Data aparitiei: 27 Ianuarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
programe pentru calculatorcreatie de programe pentru calculatorscutiri impozit pe venitservicii it

Pentru aplicarea prevederilor Ordinului nr. 872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, vom vedea pentru ce etapa din procesul de creatie a programelor se poate aplica scutirea impozitului (analiza, proiectare, scriere, testare, debugging, mentananta codului sursa), aceste activitati fiind intreprinse inainte de punerea in piata a produsului. De asemenea, vom vedea daca prevederile acestui ordin se pot aplica in cazul in care se face mentenanta si implementarea unui software fara ca produsul sa fie propriu.

Potrivit art. 2 din Ordinul comun 872/5.932/2.284/2.903/2016, activitatea de creatie de programe pentru calculator pentru care se poate aplica scutirea de impozit pe venit reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa la ordin in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii.
 
In anexa la acest ordin sunt precizate un numar de opt ocupatii specifice acestei domeniu, precum si activitatile pe care le implica fiecare ocupatie, necontand etapa din procesul de creatie a programelor, ci activitatile specifice celor opt ocupatii mentionate. Spre exemplu, analiza si proiectarea pot face parte din activitatile unui analist, inginer de sistem software ori a unui manager de sistem informatic, iar activitatile de scriere, testare debugging si mentenanta codului sursa din cele ale unui programator ori a unui programator de sistem informatic.
 
Faptul ca aceste activitati sunt, in mod logic, intreprinse inainte de punerea in piata a produsului, implicit inainte de inregistrarea de venituri nu influenteaza aplicarea scutirii de impozit avand in vedere ca la art. 1 alin. 2 din ordin se precizeaza ca societatile nou infiintate beneficiaza de facilitate, fara conditia obtinerii de venituri pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator. De asemenea, pentru societatile deja infiintate, facilitatea se acorda pe baza realizarii in anul fiscal precedent si inregistrarii distincte in balantele analitice de venituri din activitatea de creatie de programe de calculator, dupa cum se prevede la art. 1 alin. 1 lit. d din ordin (venituri din valorificarea unui alt produs informatic decat cel in curs de realizare in anul curent). De mentionat este si faptul ca acest nou ordin a eliminat plafonul anual de venituri de 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat ce beneficia de scutirea de impozit.
 
In privinta mentenantei si implementarii unui software care nu este produs propriu, definitia activitatii de creatie de programe pentru calculator de la art. 2 din ordin precizeaza ca este vorba doar de acele activitati care sunt efectuate in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii, deci a unui produs propriu. Aceasta reiese si din faptul ca unul din documentele justificative pentru aplicarea facilitatii este comanda interna care atesta initierea procesului de creatie de programe pentru calculator (art. 3 alin. 1 lit. g din ordin). Ca atare, scutirea nu se poate aplica in ipoteza implementarii si/sau mentenantei unui astfel de software.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X