Va prezentam, prin cele de mai jos, cazul unei firme care are un contract de prestari servicii IT cu un partener din UE platitor de TVA. In contract este prevazut ca beneficiarul prestarii de servicii completeaza o nota de credit emisa in baza decontului intocmit de prestator pentru serviciile prestate. Trimite nota de credit executantului spre a fi inregistrata in contabilitate si pe baza caruia beneficiarul efectueaza plata si deoarece plata se face prin nota de credit.
Executantul nu emite facturi pentru serviciile prestate. Vom vedea daca prestatorul nu mai face factura, precum si in ce mod isi inregistreaza in contabilitate veniturile realizate.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Societatea care presteaza serviciile are obligatia de a emite o factura pentru serviciile prestate conform art. 319 din Codul fiscal.
Conform alin. (1) al acestui articol, in sensul Titlului VII din Codul fiscal, sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in acest articol.
Conform Normelor generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634/2015 factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice.
Pentru operatiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu exista obligatia intocmirii facturii, inregistrarea in contabilitate a acestora se efectueaza pe baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar- contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz. Toate operatiunile privind factura (intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) se efectueaza conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Astfel, daca indeplineste conditiile prevazute de art. 319 din Codul fiscal si contine informatiile obligatorii prevazute la alin. (20) al acestui articol acest document este considerat factura si document justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor efectuate.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Manual de politici contabile - Stick USB
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist