email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutirea de impozit pe veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator

scutire de impozitcrearea de programedocumentele justificativescutireaprogramatormanager de proiect informatic

Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.543/30.07.2015, a fost publicat Ordinul nr.835/217/4172/1348/ din 31 martie 2015, privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
 

 Potrivit art.55 alin.(4) lit.l) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator.
 

 Principalele prevederi ale Ordinului nr.835/217/4172/1348/2015 sunt urmatoarele
 

 Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, daca sunt indeplinite cumulativ

urmatoarele conditii:
 

- posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa la ordin;
 

- postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;- detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa la ordin;
 

- angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 

 Activitatea de creatie de programe pentru calculator, in sensul prevederilor Legii nr. 571/2003, reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa.

 Documentele justificative care se au in vedere la incadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, conform ocupatiilor specifice prevazute in anexa, sunt urmatoarele:
 

- actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;

- organigrama angajatorului;

- fisa postului;

- copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educatiei si Cercetarii stiintifice, pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene;
 

- copia legalizata a contractului individual de munca;
 

- statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
 

- comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;
 

- balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.
 

Dosarul cuprinzand documentele justificative enumerate anterior se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului.
 

 incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii prevazuta in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie responsabilitatea angajatorului.

 

 Scutirea de impozit pe veniturile din salarii se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit (cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 

 In Anexa la Ordinul 835/217/4172/1348/2015 se regaseste Lista cuprinzand ocupatiile specifice activitatilor de creatie de programe pentru calculator:

- Administrator baze de date

- Analist

- Inginer de sistem in informatica

- Inginer de sistem software

- Manager de proiect informatic

- Programator

- Proiectant de sisteme informatice

- Programator de sistem informatic
 

 La data intrarii in vigoare a acestui ordin (30.07.2015) se abroga prevederile Ordinului nr. 539/225/1.479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Sursa: Finante Neamt
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scutire de impozitcrearea de programedocumentele justificativescutireaprogramatormanager de proiect informatic

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 August 2015


Votati articolul "Scutirea de impozit pe veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 11 August 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X