Sunt multe categorii de cheltuieli nedeductibile pe care unii clienti incearca in mod repetat si cu multa incapatanare sa le transforme in cheltuieli deductibile. Normele, chiar daca unele se schimba de la o zi la alta, nu se pot transforma cu atata usurinta dupa bunul plac al celor care si-ar dori ca lista lunga de cheltuieli care se pot deduce sa fie si mai lunga.
Va prezentam doar cateva exemple stranii de cheltuieli pe care oamenii au incercat sa le deduca, furnizate de Accounting Today. Si daca aveti exemple din practica de cheltuieli la fel de ciudate sau chiar si mai stranii de astfel de cheltuieli, le asteptam cu entuziasm in casuta de comentarii.
1. O masina de tuns iarba
Un agent de imobiliare a incercat sa deduca la final de an cheltuiala reprezentand o masina de tuns iarba, pe motiv ca s-a folosit pentru taierea ierbii din jurul proprietatilor scoase la vanzare de agentie. E adevarat ca si toaletarea copacilor din jurul casei, plantarea florilor si intretinerea spatiului ar putea intra, de departe, la lucrari de modernizare. Doar vedem pe meleagurile autohtone cum totul se modernizeaza, in aceleasi locuri, an de an, prin puieti si plante in aceleasi locuri. De plante perene n-a auzit nimeni.
2. O proprietate de vanatoare.
Un client din industria sporturilor de divertisment a dorit sa deduca aceasta proprietate, motivand ca pot pune o tinta pe spatele unui contribuabil pentru Fisc. Evident, cererea nu i-a fost aprobata si nici nu recomandam astfel de idei.
3. Cainele familiei
Oricat de feroce ar fi animalul de companie, acesta nu poate intra la cheltuieli deductibile pe motiv de... cheltuieli de securitate. In Statele Unite acest lucru este posibil cu precizarea ca nu se deduc banii pe mancarea animalului respectiv, vizitele la veterinar sau jucariile pentru cainele in cauza.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
4. O petrecere de... absolvire.
Chiar daca ideea ne surade, in practica si tinand cont de lege astfel de cheltuieli aferente unei petreceri de absolvire nu sunt deductibile. In acest capitol intra si nuntile care nu reprezinta cheltuieli aferente afacerii.
5. Plata taxelor de scolarizare pentru o scoala privata a nepotului
Educatia copiilor nu poate intra la cheltuieli deductibile. Sigur ca o donatie in aceasta privinta indeplineste vise cand vorbim de scoli private sau de un sistem educational mai bun, insa nu reprezinta o realitate fiscala sau deductibila.
6. Operatiile estetice sau cheltuielile de la un salon de cosmetica.
Fie ca vorbim de chirurgie plastica, fie ca avem in minte o infrumusetare la salonul de cosmetica, nu putem deduce platile aferente. Nici manichiura, nici o coafura reusita nu pot convinge Fiscul ca aceste plati au fost facute in beneficiul afacerii. Sunt cheltuieli pe care incearca sa le deduca multe persoane.
7. Un sejur intr-o destinatie exotica, sub pretextul formarii profesionale. Oricat de frumos ar suna si oricat de mult ne-ar placea si noua o astfel de escapada, bronzatul, cocktail-urile si scaldatul in marea albastra ca cerul nu intra la formarea profesionala desi, cel mai probabil, la final rezultatul va fi un om de afaceri odihnit, bronzat si gata de munca.
8. Pentru ca impozitul pe venitul global se poarta in strainatate, la fel de mult se poarta si deducerile. Insa extensiile de par nu pot intra la aceasta categorie, oricat de mult am considera ca s-a imbunatatit ulterior viata noastra. Sa mai spunem ca nici manichiura facuta la salon, oricat de in tendinte ar fi culorile, nu poate fi dedusa? Si, totusi, oamenii incearca si incearca, si incearca...