Conform datelor oficiale, in luna mai, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat imprumuturi de 4,1 miliarde de lei de la bancile comerciale, din care 3,7 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. Sumele imprumutate urmeaza sa finanteze deficitul bugetului de stat si sa refinanteze datoria publica.
Conform prospectelor de emisiune, informeaza Agerpres, MFP va organiza o licitatie de certificate de trezorerie cu discont, in valoare de un miliard de lei, in data de 11 mai 2017. In plus, urmeaza sa fie organizate sase licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 2,7 miliarde de lei, fiecare fiind urmata, a doua zi, de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.
De asemenea, in anul 2017, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmeaza sa fie finantat in proportie de 65% de pe piata interna si 35% de pe cea externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat 2017 denominate in lei scadente in 2017.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Potrivit Agerpres, Ministerul Finantelor va avea o abordare flexibila in realizarea procesului de finantare in 2017, urmarind pastrarea caracterului predictibil si transparent al ofertei de titluri de stat pentru a reactiona adecvat la potentialele modificari ale tendintei pietei si comportamentul investitorilor.
Totodata, MFP are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euro-obligatiuni intr-un volum de 2,5 -3 miliarde euro (echivalent), in functie de evolutiile si oportunitatile oferite de aceste piete, tinand cont de necesitatea consolidarii rezervei financiare in valuta existenta la dispozitia Trezoreriei Statului si din efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutii financiare internationale in valoare de 0,6 miliarde euro.