Industria jocurilor de noroc este una extrem de profitabila si atragatoare pentru operatorii privati. Cazinourile, pariurile sportive si alte forme de jocuri de noroc genereaza venituri considerabile, Marcel Ciolacu afirmand ca aceste companii fac miliarde in Romania. Una dintre schimbarile semnificative din ordonanta de urgenta care reglementeaza aceasta industrie (adoptata ieri) consta in obligarea tuturor operatorilor de jocuri de noroc sa aiba sediu permanent in Romania.
Jocurile de noroc, in atentia Statului
"Dinamica pietei jocurilor de noroc in Romania indica faptul ca in ultimii patru ani jocurile de noroc la distanta sau jocurile de noroc online au inregistrat o evolutie favorabila, castigand tot mai mult teren. Astfel, in perioada 2020 - 2023 se constata o crestere a numarului de operatori licentiati care opereaza pe teritoriul Romaniei in domeniul jocurilor de noroc la distanta, cu un procentaj de 30%, iar veniturile inregistrate au crescut considerabil.", scrie Guvernul in nota de fundamentare ce insoteste proiectul.
Reforma jocurilor de noroc: care sunt modificarile?
Asadar, conform Ordonantei de urgenta privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.20/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, avem urmatoarele modificari:
- obligarea tuturor operatorilor ce activeaza in prezent pe piata de jocuri de noroc sa aiba sediu permanent in Romania
"Sa fie o societate inmatriculata pe teritoriul Romaniei sau o persoana juridica constituita legal intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in state semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana care are inregistrat un sediu permanent."
Operatorii economici licentiati care NU indeplinesc aceasta conditie la momentul intrarii in vigoare a prezentului act normativ au dreptul ca in termen de maxim 6 luni de la momentul intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta:
--> sa solicite ONJN aprobarea transferului licentei detinute in Romania, pentru perioada de valabilitate ramasa a acesteia, precum si a autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, impreuna cu toate obligatiile legale aferente acestora, catre o societate existenta sau nou inmatriculata pe teritoriul Romaniei sau catre o persoana juridica care are inregistrat un sediu permanent in conditiile art. 1 alin. (2) din prezenta ordonanta."
--> sa inregistreze sediul permanent in Romania
- cu privire la publicitatea jocurilor de noroc, vor fi interzise transmiterea de mesaje electronice nesolicitate si reclama outdoor care depaseste dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar
- va exista un registru public tinut de ONJN care va cuprinde:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
* denumirea comerciala si numele firmei, pentru operatorii licentiati/autorizati pentru a desfasura activitati reglementate de catre prezentul act normativ;
* adresa sediului operatorului;
* adresa fiecarui spatiu comercial in care operatorul exploateaza jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locatia respectiva;
* seria si adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licentiat/autorizat pentru respectivul operator.
- vor exista noi contributii pentru jocurile de noroc
"Referitor la propunerea de modificare a cuantumului taxelor specifice activitatilor din domeniul jocurilor de noroc, de precizat este faptul ca prin cresterea nivelului acestora conform celor de mai jos, se estimeaza o influenta pozitiva asupra cresterii veniturilor colectate la bugetul de stat de pana la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 si anul 2024 se estimeaza ca veniturile colectate la bugetul de stat sa atinga cifra de 583,4 milioane lei.", se arata in nota de fundamentare.
- bonificatie de 10% pentru cei care efectueaza plata pentru intregul an
- de asemenea, va fi interzis consumul de alcool in salile de jocuri
„In spatiile in care se desfasoara acest gen de activitate ca activitate principala, nu se pot desfasura activitati comerciale care presupun comercializarea de bauturi alcoolice de catre organizator sau un tert. Se poate desfasura, direct de catre organizator, oricare alta activitate prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta, daca aceasta respecta conditiile de licentiere si autorizare. Sala de jocuri nu poate sa aiba intrare comuna cu un spatiu in care se comercializeaza bauturi alcoolice. De asemenea, este interzisa orice forma de acces intre o sala de jocuri de noroc si un spatiu comercial in care se comercializeaza bauturi alcoolice, inclusiv prin intermediul unei usi intre cele doua tipuri de spatii”.
- organizatorii de jocuri de noroc sunt obligati sa nu permita accesul in incinta locatiilor a persoanelor autoexcluse si indezirabile
"Organizatorii de jocuri de noroc sunt obligati sa nu permita accesul in incinta locatiilor in care se desfasoara activitati de jocuri de noroc, persoanelor autoexcluse si indezirabile care se regasesc in baza de date privind persoanele autoexcluse si indezirabile, creata, gestionata si actualizata permanent de catre O.N.J.N., baza de date la care organizatorii de jocuri de noroc au acces in timp real"
- poate dobandi calitatea de organizator temporar de jocuri de noroc tip cazinou persoana juridica, constituita in conditiile alin. (1), care organizeaza si exploateaza jocuri de noroc pe o perioada de 3 luni, in statiunile turistice, astfel cum sunt mentionate in anexa nr. 5 din Hotararea Guvernului nr. 852/2008
- se infiinteaza pe langa O.N.J.N. o activitate finantata integral din venituri proprii cu urmatoarele contributii anuale:
(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanta licentiati din clasa I – 500.000 euro anual;
(ii) persoanele juridice implicate direct in domeniul jocurilor de noroc traditionale si la distanta licentiate din clasa II – 15.000 euro anual;
(iii) jocurile la distanta monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;
(iv) organizatorii de jocuri de noroc traditionale licentiati, dupa cum urmeaza:
• Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual
• Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual
• Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual
• Pentru pariurile in cota fixa: 200.000 euro anual
• Pentru pariurile in contrapartida: 100.000 euro anual
• Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masa de joc
•Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club
• Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat dupa cum urmeaza:
- 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul anului 2023, proportional cu perioada de timp ramasa dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;
- 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul anului 2024;
- 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul anului 2025 si urmatorii ani.
•Pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc: 5.000 euro anual
•Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune: 500.000 euro anual
La inceputul sedintei de Guvern de joi, Marcel Ciolacu a declarat: "Adoptam azi si ordonanta de urgenta care reglementeaza industria pariurilor si pacanelelor, in interesul cetatenilor romani. In primul rand, jocurile de noroc nu vor mai putea functiona daca firma nu este inregistrata in Romania. Vreau sa terminam odata cu situatia in care companiile de pariuri fac miliarde in Romania, dar trimit tot profitul in afara tarii si chiar in afara Uniunii Europene."
Marcel Ciolacu: crestem semnificativ taxele pentru toate licentele de jocuri de noroc
Apoi, a continuat declaratia precizand: "crestem semnificativ taxele pentru toate licentele de jocuri de noroc si limitam drastic spatiul de publicitate pe care il pot cumpara firmele din aceasta industrie. Realitatea ne arata ca s-a depasit orice limita. Nu e normal ca industria pariurilor sa aiba atata putere. In pandemie au stat la masa Guvernului, acum ameninta politicieni si concediaza jurnalisti. Cred ca este suficient. S-a ajuns mult prea departe."
Amenzi mai mari in cazul nedepunerii la termen a declaratiilor fiscale si omisiuni la emiterea bonurilor fiscale
"Intarim regulile nu doar in zona viciilor, si in cazul comportamentului fiscal incorect. Milioane de romani cinstiti isi depun si platesc la timp toate obligatiile la stat, dar niste smecheri fac afaceri si averi speculand cateva portite legislative. De aceea, impreuna cu Ministerul de Finante, astazi inchidem aceste portite, modificam legislatia si venim cu amenda din prima in cazul nedepunerii la termen a declaratiilor fiscale. La fel, in cazul nerespectarii obligatiilor privind functionarea caselor de marcat si tot amenda pentru omisiuni la emiterea bonurilor fiscale. Mai mult, cuantumul amenzilor va creste. Am spus ca nu voi ezita sa lupt impotriva evaziunii fiscale si asa vom face. Nu pot exista la nesfarsit oameni corecti, care declara si platesc, si smecheri care nu declara si nu platesc nimic.", a mai spus acesta.
Ordonanta poate fi consultata integral aici >>
Foto: pexels.com