email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri aditionale din ajustarea preturilor de transfer. Cum se face inregistrarea in contabilitate?

preturi de transferdeclaratia 101inregistrari contabilevenituri aditionale

Readucem in atentia dumneavoastra un nou studiu de caz care are in prim-plan veniturile aditionale din ajustarea preturilor din transfer, incercand sa clarificam toate aspectele privind modificarea D101 si ajustarea fiscala corecta. 

Astfel, la intocmirea dosarului de preturi de transfer firma a iesit in afara cuartilei pentru anumite perioade si se doreste ajustarea voluntara.
Pentru firma din Romania, aceasta ajustare presupune modificarea declaratiei 101 pentru anii respectivi si, sub aspect contabil, intocmirea unei facturi catre grup si inregistrarea diferentelor (veniturilor aditionale) prin rezultatul reportat: 411 = 117. Vom vedea astfel daca se poate ajusta doar fiscal prin modificarea D101 fara a avea impact contabil si daca legislatia autohtona permite acest lucru. 

Iata raspunsul specialistului:


Legislatia fiscala si contabila din Romania nu contine nicio prevedere cu privire la situatia ajustarii voluntare a veniturilor din punct de vedere al preturilor de transfer.
 
Insa, daca pentru veniturile aditionale se intocmeste factura catre grup, atunci este obligatoriu ca aceasta ajustare sa aiba impact contabil intrucat factura trebuie inregistrata in contabilitate prin formula contabila 4511 "Decontari intre entitatile afiliate" = 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" .
 
Daca pentru veniturile aditionale determinate in urma ajustarii voluntare nu se intocmeste factura, grupul fiind de acord cu aceasta solutie, pentru ajustarea fiscala fara impact contabil se poate proceda la modificarea declaratiei 101 prin considerarea veniturilor aditionale drept elemente similare veniturilor. Modificarea/rectificarea declaratiei 101 va avea la baza dosarul preturilor de transfer, decizia managementului societatii cu privire la ajustarea voluntara si documentatia din care sa reiasa modul de determinare a acestor venituri.
 
In acest caz, singura inregistrare in contabilitate va fi a impozitului pe profit suplimentar rezutat in urma ajustarii (elementelor similare) veniturilor si, implicit, a impozitului pe profit aferent prin formula contabila 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 4411 "Impozitul pe profit".


 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa -Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preturi de transferdeclaratia 101inregistrari contabilevenituri aditionale


Data aparitiei: 25 Mai 2017

Votati articolul "Venituri aditionale din ajustarea preturilor de transfer. Cum se face inregistrarea in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X