Readucem in atentia dumneavoastra un nou studiu de caz care are in prim-plan veniturile aditionale din ajustarea preturilor din transfer, incercand sa clarificam toate aspectele privind modificarea D101 si ajustarea fiscala corecta.
Astfel, la intocmirea dosarului de preturi de transfer firma a iesit in afara cuartilei pentru anumite perioade si se doreste ajustarea voluntara.
Pentru firma din Romania, aceasta ajustare presupune modificarea declaratiei 101 pentru anii respectivi si, sub aspect contabil, intocmirea unei facturi catre grup si inregistrarea diferentelor (veniturilor aditionale) prin rezultatul reportat: 411 = 117. Vom vedea astfel daca se poate ajusta doar fiscal prin modificarea D101 fara a avea impact contabil si daca legislatia autohtona permite acest lucru.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului:
Legislatia fiscala si contabila din Romania nu contine nicio prevedere cu privire la situatia ajustarii voluntare a veniturilor din punct de vedere al preturilor de transfer.
Insa, daca pentru veniturile aditionale se intocmeste factura catre grup, atunci este obligatoriu ca aceasta ajustare sa aiba impact contabil intrucat factura trebuie inregistrata in contabilitate prin formula contabila 4511 "Decontari intre entitatile afiliate" = 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" .
Daca pentru veniturile aditionale determinate in urma ajustarii voluntare nu se intocmeste factura, grupul fiind de acord cu aceasta solutie, pentru ajustarea fiscala fara impact contabil se poate proceda la modificarea declaratiei 101 prin considerarea veniturilor aditionale drept elemente similare veniturilor. Modificarea/rectificarea declaratiei 101 va avea la baza dosarul preturilor de transfer, decizia managementului societatii cu privire la ajustarea voluntara si documentatia din care sa reiasa modul de determinare a acestor venituri.
In acest caz, singura inregistrare in contabilitate va fi a impozitului pe profit suplimentar rezutat in urma ajustarii (elementelor similare) veniturilor si, implicit, a impozitului pe profit aferent prin formula contabila 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 4411 "Impozitul pe profit".
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa -Economist