Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dividende din strainatate. Se declara in formularul 212?

Data aparitiei: 02 Mai 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dividende din strainatate. Se declara in formularul 212?
declaratia unicaformularul 212dividende 2018venituri strainatate

Vom afla in cazul de mai jos cum se procedeaza daca o persoana fizica obtine dividende din strainatate, aceste dividende fiind supuse impozitarii in tara respectiva prin retinere la sursa.

 Acestea se declara in declaratia 212 in urmatoarele cazuri sau nu?

- persoana fizica romana nu prezinta certificat de rezidenta fiscala societatii straine care distribuie dividende, astfel ca aceasta din urma retine la sursa impozit pe dividende in procent de 30%;
- persoana fizica romana prezinta certificat de rezidenta fiscala societatii straine care distribuie dividende, astfel ca aceasta din urma retine la sursa impozit pe dividende conform conventiei de evitare a dublei impuneri, 10%?
 

Dividende din strainatate: cum se declara?

Conform art. 130 din Codul fiscal, persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si cele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.

Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.

Contribuabilii care obtin venituri din strainatate au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.


 
Evitarea dublei impuneri prin metoda creditului fiscal sau metoda scutirii se aplica in conditiile art. 131 din Codul fiscal.

Potrivit acestuia, in situatia in care, pentru veniturile din dividende persoana fizica rezidenta este supusa impozitului pe venit, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in statul strain cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului, aceasta are dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate, in limitele prevazute in acest articol.
 
In situatia in care, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul din care sunt realizate veniturile din dividende, aceste venituri pot fi impuse in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, respectivul venit va fi scutit de impozit in Romania. Acest venit se declara in Romania si se inscrie in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Creditul fiscal/Scutirea se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
b) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit de persoana fizica. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv;
c) venitul pentru care se acorda credit fiscal/scutire face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 61.
 
Creditul fiscal se stabileste de catre contribuabil la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate.
In vederea calculului creditului fiscal, sumele in valuta se transforma la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului. Veniturile din strainatate realizate de persoanele fizice rezidente, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:
a) din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
 b) din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.
 
In cazul prezentat, persoana fizica rezidenta romana va depune declaratia unica – formular 212 – in amandoua situatiile prezentate.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X