Ne intereseaza astazi sa aflam in ce masura un PFA care obtine venituri din strainatate de natura veniturilor din profesii libere este obligat sa plateasca in Romania si contributia la sanatate asupra acestor venituri dupa ce le declara prin D 201.
Conform art. 296^21 din Codul fiscal sunt considerati contribuabili la sistemul public de asigurari sociale de sanatate toate persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, care sunt considerate impozabile potrivit Codului fiscal si cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Titlul IX^2 capit. 2 din Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare nu aduc insa nicio clarificare in privinta persoanelor care realizeaza venituri din strainatate, despre ce instrumente juridice internationale este vorba (acorduri, tratate, regulamente comunitare etc.), cum se aplica prevederile din aceste instrumente si nici macar faptul ca dispozitiile din Codul fiscal se completeaza cu cele din legislatia specifica (legile nr. 263/2010 si nr. 95/2006).
De aceea, din examinarea celorlalte prevederi referitoare la stabilirea platilor anticipate cu titlu de contributii sociale si la declararea, definitivarea si plata contributiilor sociale (art. 296^24 alin. 2 si 4 si art. art. 296^25 alin. 1,2 si 4 din Codul fiscal) rezulta ca se au in vedere numai contribuabilii care realizeaza venituri in Romania si care sunt obligati sa depuna declaratii estimative de venit si declaratii anuale de venit conform art. 81 si art. 83 din Codul fiscal.
Cum depunerea declaratiei D201 pentru veniturile obtinute din strainatate (in acest caz, din exercitarea unei profesii libere prin intermediul unui sediu permanent/baza fixa in strainatate) se face in temeiul art. 90 din Codul fiscal rezulta ca veniturile declarate in temeiul acestui articol nu constituie baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Totusi, persoana care obtine veniturile din strainatate si are domiciliul in Romania are calitatea de asigurat obligatoriu in sistemul public de asigurari sociale de sanatate conform art. 211 alin. 1 lit. a din Legea nr. 95/2006 si, ca atare, trebuie sa faca dovada platii contributiei. Astfel, daca acea persoana nu obtine in Romania si alte tipuri de venituri pentru care sa fie obligata la plata CASS, atunci ar trebui sa achite contributia si pentru veniturile declarate prin
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
De asemenea, daca persoana a obtinut veniturile din activitatea desfasurata intr-un stat membru UE, atunci intervin in discutie si prevederile regulamentelor comunitare in domeniul securitatii sociale. In temeiul acestor prevederi, in masura in care persoana respectiva nu a platit contributii sociale in statul membru unde si-a desfasurat activitatea deoarece a prezentat documentul portabil A1 eliberat de CNPAS, atunci acea persoana este obligata sa achite contributiile sociale conform legislatiei din Romania, chiar daca veniturile sunt obtinute din activitatea desfasurata intr-un alt stat membru UE.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro