email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea si depunerea Declaratiei unice in cazul profesiilor liberale

Completarea si depunerea Declaratiei unice in cazul profesiilor liberale
declaratia unicaprofesii liberaleimpozit pe venit

Contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. 


Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit legii, inscriind corect, complet si cu buna- credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei fiscale a contribuabilului.

Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice vor completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, pentru veniturile realizate in anul 2020, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2021 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse de venit din Romania si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse de venit), utilizand si "Anexa nr. .... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", care se ataseaza la declaratia unica.

Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat scutite de la plata impozitului pe veniturile obtinute din desfasurarea de profesiei liberale au obligatia depunerii declaratiei unice, se precizeaza intr-un material ANAF.

Citeste mai multe despre veniturile realizate din profesii liberale 2021. Sunt vizati si contabilii si consultantii fiscali

Modul de completare a declaratiei unice

Persoanele fizice care, au realizat venituri din profesii liberale au obligatia de a declara veniturile realizate si a de completa si depune formularul 212 ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".


 

Transformarea unitatilor monetare proprii fiecarui stat in moneda nationala

Sumele inscrise in formularul 212 “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” -Cap.I, Sectiunea 2 “Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate in anul 2020” se exprima in moneda nationala a Romaniei.

Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Veniturile din strainatate, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:

a) din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
b) din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.
 

Creditul fiscal extern

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate.

Contribuabilii persoane fizice rezidente care realizeaza un venit si care, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, poate fi impus in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, respectivul venit va fi scutit de impozit in Romania. Acest venit se declara in Romania si se inscrie in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Creditul fiscal extern se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
b) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit de persoana fizica;
c) venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din categoria venituri din profesii liberale.

Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv, sau de catre platitorul de venit/agentul care retine la sursa impozitul in situatia in care autoritatea competenta a statului strain nu elibereaza un astfel de document.

Pentru veniturile pentru care nu se realizeaza retinerea la sursa, impozitul platit in strainatate de persoana fizica se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain, sau prin copia declaratiei fiscale sau a documentului similar depusa/depus la autoritatea competenta straina insotita de documentatia care atesta plata acestuia, in situatia in care autoritatea competenta a statului strain nu elibereaza documentul justificativ.

Creditul fiscal extern se acorda la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si de contribuabilii care realizeaza un venit si care, conform prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, este impus in celalalt stat si respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri "metoda scutirii".

Acest venit este scutit de impozit in Romania daca se anexeaza documentul justificativ eliberat de autoritatea competenta a statului strain, care atesta impozitul platit in strainatate.
 

Modul de depunere al declaratiei unice

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel:

1. prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului „Spatiul Privat Virtual” (SPV);
- pe site-ul www.e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.

2. in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.

Organul fiscal competent pentru primirea declaratiei unice este:

a) organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania.

Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.

Formularul "Anexa nr. ......... la formularul 212 ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" se depune numai impreuna cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Ce greseli pot sa apara la completarea Declaratiei unice si cum pot fi evitate? Citeste ghidul care prezinta modul corect de completare

Termenul de depunere a declaratiei unice

Formularul 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" se depune pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale.

Formularul de mai sus se utilizeaza de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2020, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2021.

Rectificarea declaratiei unice

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice care obtin venituri din profesii liberale poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele
"Declaratie rectificativa privind capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind capitolul II", completandu-se, dupa caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul ....." si/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul ...........".

Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

Veniturile necuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative.

Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:

- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
- modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale
de sanatate;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.

Modalitatea de obtinere a declaratiei unice

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice precum si instructiunile de completare se pot descarca de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, sectiunea:


Asistenta contribuabili, rubrica: Formulare fiscale si Ghid de completare sau accesand urmatorul link:

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/declararea_obligatiilor_fiscale/toate_formularele/.


De asemenea, formularul impreuna cu instructiunile se pot obtine si de la sediile unitatilor fiscale.

Pentru completarea Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, contribuabilii au la dispozitie program de asistenta. Acesta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit si poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Instructiuni_D_212_OPANAF_14_2021.pdf.

de Miruna Petrache

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaprofesii liberaleimpozit pe venit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 18 Februarie 2021


Votati articolul "Completarea si depunerea Declaratiei unice in cazul profesiilor liberale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Modificare sal brute programatori cf ordonantei 3/2018

Intrebare: Cum se procedeaza cu programatorii scutiti de impozit pe salarii conform ordonantei de urgenta nr 3/ din 8 februarie 2018? la contributiile sociale?

Raspuns: Inca nu sunt clare masurile privind metodologia de aplicare, avand in vedere ca pentru un net...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 18 Februarie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 - 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: er*****
My name_s Eric and I just came across your website - manager.ro - in the search results. Here_s what that means to me_ Your SEO_s working. You_re getting eyeballs _ mine at least. Your content_s pretty good, wouldn_t change a thing. BUT_ Eyeballs don_t pay the bills. CUSTOMERS do. And studies show that 7 out of 10 visitors to a site like manager.ro will drop by, take a gander, and then head for the hills without doing anything else. It_s like they never were even there. You can fix this. You can make it super-simple for them to raise their hand, say, _okay, let_s talk_ without requiring them to even pull their cell phone from their pocket_ thanks to Talk With Web Visitor. Talk With Web Visitor is a software widget that sits on your site, ready and waiting to capture any visitor_s Name, Email address and Phone Number. It lets you know immediately _ so you can talk to that lead immediately_ without delay_ BEFORE they head for those hills. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. Now it_s also true that when reaching out to hot leads, you MUST act fast _ the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later is huge _ like 100 times better! That_s what makes our new SMS Text With Lead feature so powerful_ you_ve got their phone number, so now you can start a text message (SMS) conversation with them_ so even if they don_t take you up on your offer right away, you continue to text them new offers, new content, and new reasons to do business with you. This could change everything for you and your business. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to learn more about everything Talk With Web Visitor can do and start turing eyeballs into money. Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial _ you could be converting up to 100x more leads immediately! It even includes International Long Distance Calling. Paying customers are out there waiting. Starting connecting today by CLICKING HERE https://talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=manager.ro
Data adaugarii: 21-Feb-2021
Postat de: er*****
My name_s Eric and I just found your site manager.ro. It_s got a lot going for it, but here_s an idea to make it even MORE effective. Talk With Web Visitor _ CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com for a live demo now. Talk With Web Visitor is a software widget that_s works on your site, ready to capture any visitor_s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they_re interested _ so that you can talk to that lead while they_re literally looking over your site. And once you_ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation_ and if they don_t take you up on your offer then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just _how you doing?_ notes to build a relationship. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. The difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour means you could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Studies show that 70% of a site_s visitors disappear and are gone forever after just a moment. Don_t keep losing them. Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial _ and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now_ don_t keep them waiting. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=manager.ro
Data adaugarii: 20-Feb-2021
Postat de: er*****
Hey, this is Eric and I ran across manager.ro a few minutes ago. Looks great_ but now what? By that I mean, when someone like me finds your website _ either through Search or just bouncing around _ what happens next? Do you get a lot of leads from your site, or at least enough to make you happy? Honestly, most business websites fall a bit short when it comes to generating paying customers. Studies show that 70% of a site_s visitors disappear and are gone forever after just a moment. Here_s an idea_ How about making it really EASY for every visitor who shows up to get a personal phone call you as soon as they hit your site_ You can _ Talk With Web Visitor is a software widget that_s works on your site, ready to capture any visitor_s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they_re interested _ so that you can talk to that lead while they_re literally looking over your site. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. You_ll be amazed - the difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour or more later could increase your results 100-fold. It gets even better_ once you_ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation. That way, even if you don_t close a deal right away, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just _how you doing?_ notes to build a relationship. Pretty sweet _ AND effective. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial _ and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now_ don_t keep them waiting. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithcustomer.com/unsubscribe.aspx?d=manager.ro
Data adaugarii: 18-Feb-2021


Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X