Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sfatul expertului Robert Gearba: Obligatia de raportare pentru firmele care fac parte din grupuri international. Country by country report

Data aparitiei: 25 Septembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
raportarerezidenta fiscalagrupuri multinationalenotificareog 42/2017

Pe plan european si mondial se incearca din ce in ce mai mult ca firmele sa fie obligate sa declare profitul si sa plateasca impozitul pe profit in jurisdictia unde el este realizat. In ultima vreme a aparut o intreaga legislatie in acest sens, iar organismele specializate din majoritatea tarilor lumii intaresc cooperarea in vederea realizarii obiectivului anterior mentionat.

Ca parte a Uniunii Europene, tara noastra are obligatia de a transpune la nivel national legislatia comunitara. Astfel, din acest an grupurile multinationale cu prezenta in Romania au pentru prima data obligatii de notificare si/sau raportare locale ca urmare a preluarii in legislatia nationala prin OG 42/2017 a Directivei (UE) 2016/881 prin care se impune obligativitatea pregatirii Raportului pentru fiecare tara in parte, denumit conform reglementarilor internationale raportul Country-by-Country (CbC). 

Subiectul interpretarii legislatiei pentru a stabili obligatiile entitatilor locale ce fac parte din grupuri multinationale este unul intens dezbatut cu atat mai mult cu cat prevederile specifice din OG 42/2017, aplicabile din 13.06.2017, trebuiau detaliate printr-un Ordin ANAF, al carui proiect a fost publicat in 21.09.2017. 

O entitate constitutiva rezidenta in Romania, care nu este societatea-mama finala a unui grup de intreprinderi multinationale, prezinta un raport pentru fiecare tara in parte referitor la anul fiscal de raportare al unui grup de intreprinderi multinationale din care face parte, daca sunt indeplinite urmatoarele criterii:

1. entitatea isi are rezidenta fiscala in Romania;

2. entitatea indeplineste una dintre urmatoarele conditii:

  • societatea-mama finala a grupului de intreprinderi multinationale nu este obligata sa prezinte un raport pentru fiecare tara in parte in jurisdictiile in care isi are rezidenta fiscala;
  • jurisdictia in care isi are rezidenta fiscala societatea-mama finala este parte la un acord international in vigoare, la care Romania este parte, dar nu este parte la un acord privind stabilirea autoritatii competente in vigoare la care sa fie parte Romania, pana la momentul specificat la art. 2913 alin. (1), in vederea prezentarii raportului pentru fiecare tara in parte pentru anul fiscal de raportare;
  • in jurisdictia in care isi are rezidenta fiscala societatea-mama finala s-a produs un esec sistemic care a fost notificat de catre autoritatea competenta din Romania entitatii constitutive care isi are rezidenta fiscala in Romania.

Daca sunt indeplinite aceste criterii, entitatea constitutiva are obligatia sa notifice autoritatii competente din Romania pana cel tarziu in ultima zi a anului fiscal de raportare al respectivului grup de intreprinderi multinationale, dar nu mai tarziu de ultima zi de depunere a declaratiei fiscale a respectivei entitati constitutive pentru anul fiscal precedent.

In cazul in care o entitate constitutiva a unui grup de intreprinderi multinationale care isi are rezidenta fiscala in Romania nu este societatea-mama finala, nici societate-mama surogat, nici entitate constitutiva care indeplineste conditiile de mai sus (nu are obligatii de raportare in Romania), entitatea respectiva are obligatia sa notifice autoritatii competente din Romania identitatea si rezidenta fiscala a entitatii raportoare pana cel tarziu in ultima zi din anul fiscal de raportare al respectivului grup de intreprinderi multinationale, dar nu mai tarziu de ultima zi de depunere a declaratiei fiscale a respectivei entitati constitutive pentru anul fiscal precedent.

Modelul si continutul notificarilor urmeaza a se aproba prin ordin al presedintelui ANAF, cel mentionat la inceputul articolului.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X