Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Facturare prestari servicii. Care sunt implicatiile TVA?

Data aparitiei: 13 Octombrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
facturarefactura eurotvaprestari servicii

In cazul societatii supuse urmatoarei analize, societatea are un contract de prestari servicii cu Biroul Comercial al Ambasadei X. Contractul lunar este in euro, lunar. Stabilim daca factura fiscala se emite in euro sau in lei si cu TVA sau fara.  Clientul doreste sa fie trecuta suma in euro pentru a putea fi justificata in tara de origine a ambasadei.

Iata raspunsul specialistului:

1. Factura se poate emite atat in lei, cat si in euro. Potrivit art. 319 alin. (23) din Codul Fiscal, sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata (daca este cazul/daca se datoreaza/nu se aplica vreo scutire) sa fie exprimata in lei. In situatia in care valoarea taxei colectate (daca este cazul) este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290 din Codul Fiscal.
In consecinta, se poate emite factura si in euro. 
 
2. Factura se emite cu TVA sau fara TVA? 

In conformitate cu art. 294 alin. (1) lit. j) din Codul Fiscal livrarile de bunuri si prestarile de servicii in favoarea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare sunt scutite de TVA in conditii de reciprocitate. 

Normele privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j) din Codul Fiscal, aprobate prin Ordinul nr. 4146/30.12.2015 precizeaza ca: 
- Scutirea directa de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza prin facturare fara taxa pe valoarea adaugata de catre prestatorii de servicii, in favoarea persoanelor scutite stabilite in Romania.
Persoanele scutite stabilite in Romania (inclusiv cele precizate la art. 294 alin 1 lit.j) pot beneficia de scutire directa pe baza unui certificat valabil care atesta ca sunt indreptatite sa beneficieze de scutire. Exemplarul original al certificatului de scutire se transmite prestatorului pentru a justifica aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata. 

In cazul prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt: serviciile telefonice, livrarile de energie electrica, termica, precum si pentru serviciile de inchiriere sau leasing, certificatul de scutire este valabil pentru o perioada de 12 luni consecutive, in limita valorii inscrise in acesta si, dupa caz, in formularul de comanda anexat. In cazul depasirii valorii inscrise in certificatul de scutire pentru aceste livrari/prestari se va solicita autentificarea unui nou certificat sau, dupa caz, pentru diferenta respectiva se poate solicita restituirea taxei.
Prestatorul va aplica scutirea de TVA pentru toate facturile privind prestari de servicii care se efectueaza continuu, emise in perioada de valabilitate a certificatului.
 
In consecinta, daca v-a fost pus la dispozitie, de catre beneficiar (sau il solicitati si va este pus la dipozitie) u Certificat de scutire emis de Autoritatile fiscale din Romania atunci factura se emite in regim de scutire de TVA, mentionand pe factura articolul din Codul Fiscal pe baza caruia ati aplicat scutiea de TVA. 
 
In cazul in care nu dispuneti de un asemenea Certificat factura se va emite aplicand regulile cu privire la locul prestarii de servicii prevazute de art. 278 din Codul Fiscal. Datorita faptului ca nu specificati ce tip de servicii furnizati nu va putem preciza locul prestarii si nici nu putem identifica daca va incadrati pe una din exceptiile prevazute la alin. (4) – (7) ale art. 278. Astfel, daca locul prestarii, conform regulilor de la art. 278 este considerat la prestator (in Romania) atunci factura se emite cu TVA. Daca locul prestarii, conform regulilor de la art. 278, este considerat a fi la beneficiar atunci factura se emite fara TVA. 
 
3. In intelesul TVA sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite de art. 319 din Codul Fiscal, adica daca contin toate informatiile minime prevazute de acest articol. 

Invoice-ul este de fapt o factura. Ceea ce doriti dvs. sa emiteti este o factura in limba engleza. 
In consecinta, puteti emite un invoice, insa trebuie sa cunoasteti faptul ca in scopuri de control, organele fiscale competente pot solicita traducerea in limba romana, in anumite situatii sau pentru anumite persoane impozabile, a facturilor emise pentru prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania (factura emisa cu TVA) , conform prevederilor art.  278 .(alin. 36 al art. 319). 
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X