In contextul mutarii contributiilor de la angajator la angajat, se introduce contributia asiguratoare pentru munca de 2,25%, din fondul de salarii, platite de angajator, iar raportat la valoarea acestei taxe, CNIPMMR face urmatoarele precizari:
In prezent contributiile platite exclusiv de angajator, sunt urmatoarele:
- Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - 0,25%
- Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - 0,85%
- Asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale - 0,15%-0,85% in functie de clasa de risc.
Prin proiectul de modficare a Codului Fiscal, se elimina contributia angajatului pentru somaj de 0,5%. La acestea se adauga contributia pentru somaj, platita de angajator in valoare de 0.5%, valoarea insumata a tuturor acestor contributii fiind intre 1,75% si 2,45%.
Nou introdusa contributie asiguratoare pentru munca de 2,25%, care apare ca inlocuitoarea taxei de solidaritate, va acoperi riscurile de:
- somaj,
- accidente de munca si boli profesionale,
- concediu medical si indemnizatii de sanatate,
- creante salariale.
EFECTELE INTRODUCERII CONTRIBUTIEI ASIGURATOARE PENTRU MUNCA DE 2,25%
Introducerea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%, platita de angajator, are urmatoarele efecte:
a) in situatia introducerii contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% are loc o crestere a fiscalitatii pentru IMM-uri cu 0,5%, (2.25- (0,25+0,85+0,15+0,5)) acestea fiind incadrate in general in clasa de risc cea mai mica, avand o contributie de 0,15% si nu in clasa de risc cea mai mare, pentru care contributia la fondul de accidente de munca si boli profesionale este de 0,85%.
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
b) Contributia asiguratoare pentru munca de 2,25%, ca o singura taxa, nu va mai fi cu destinatie precisa, ci se constitutie de asemenea intr-o taxa, care se depersonalizeaza in cadrul bugetului de stat.
Spre deosebire de aceasta taxa, contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv: - Garantarea platii creantelor salariale;
- Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.
POZITIA CNIPMMR PRIVIND INTRODUCEREA CONTRIBUtIEI ASIGURATOARE PENTRU MUNCA DE 2,25%
CNIPMMR nu este de acord cu cresterea fiscalitatii asupra IMM-urilor generate de noua contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%, platita de angajator, deoarece:
1. Valoare totala a contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% creste fiscalitatea cu 0.5% pentru majoritatea IMM-urilor,
2. Contributia asiguratoare pentru munca nu are o destinatie clara,
3. Vor fi generate costuri privind achizitionarea/modificarea noilor softuri contabile,
4. Se produce o bulversare a mediului de afaceri si, in special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.
Sursa: CNIPMMR