Ministrul Muncii a anuntat miercuri, 1 noiembrie, ca Guvernul nu va introduce in Codul Fiscal obligativitatea companiilor private de a nu scadea salariile nete ale angajatilor de la 1 ianuarie, data de la care plata contributiilor sociale va trece de la angajator la angajat.
Astfel, explica RFI, cuantumul indemnizatiilor din privat va depinde de decizia fiecarei companii in parte. Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat ca are promisiuni din partea sindicatelor ca nu vor fi taiate salariile, insa atata vreme cat aceasta obligatie nu este prevazuta in lege, in sectorul privat nu poate exista aceasta garantie. Mai mult, majorarea salariilor minime la 1.900 lei prin lege va face ca cele mai multe companii fie sa treaca la concedieri, fie sa taie salariile mai mari pentru a echilibra balanta si pentru a respecta, in fond, legea fara a intra in faliment din cauza costurilor salariale mai mari.
Cititi si: Salariile nete scad cu 16,5% de la 1 ianuarie 2018!
"Nu exista, insa, nicio garantie ca toate companiile vor decide sa nu scada salariile angajatilor de la 1 ianuarie", atrage atentia la RFI Catalin Iorgulescu, vicepresedinte al Asociatiei Liderilor in Servicii pentru Afaceri din Romania.
Daca in ceea ce priveste salariile bugetarilor, acestea depind direct de Executiv si pot fi reglate prin negocieri cu sindicatele, lucrurile se complica atunci cand vine vorba de remuneratiile angajatilor din mediul privat, precizeaza aceeasi sursa.
Potrivit RFI, "calculele arata ca, daca plata contributiilor sociale va trece in sarcina angajatului, salariile nete ale celor care lucreaza in privat vor depinde de decizia fiecarei companii in parte. Astfel, firmele pot hotari sa scada salariile angajatilor de la 1 ianuarie sau sa le mentina la aceeasi valoare acoperind diferenta prin cresterea salariului brut. Important de mentionat aici: ministrul Muncii Olguta Vasilescu a declarat, miercuri, ca Guvernul nu va introduce in Codul Fiscal obligativitatea companiilor de a nu scadea salariile nete de la 1 ianuarie. in schimb, ministrul se bazeaza pe promisiunea patronatelor ca salariile din privat vor ramane la acelasi nivel".
Catalin Iorgulescu considera e de asteptat ca unele firme sa profite de oportunitate pentru a reduce din pierderile generate, spre exemplu, de cresterea salariului minim ce va intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2018.
Interviul acordat RFI de Catalin Iorgulescu, vicepresedinte al Asociatiei Liderilor in Servicii pentru Afaceri din Romania:
Catalin Iorgulescu: Este clar ca intentia Guvernului nu a fost de a diminua salariile. Prin urmare, sectorul bugetar nu reprezinta un risc in acest sens, acesta fiind in controlul cert al Guvernului. Este mult mai greu de prevazut ce se va intampla cu sectorul privat. Aici controlul Guvernului este mult diluat.
Reporter: Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, ne da asigurari ca nu se va intampla aceasta micsorare a salariilor nete pentru ca, spune ministrul, reprezentantii patronatelor dau asigurari ca actualul nivel al salariilor va fi mentinut. Vi se pare o promisiune credibila?
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
C.I: Probabil ca cei care au facut aceasta promisiune sunt animati de bune intentii si o vor urma, insa trebuie analizata reprezentativitatea acestor patronate la nivelul economiei nationale, la fel de bine cum trebuie analizate si mecanismele de convingere ale membrilor reprezentati de ele in aplicarea acestor promisiuni. Sa nu uitam ca, in conditiile in care cresterea salariului minim va intra in vigoare in acelasi timp cu trecerea obligatiilor de plata ale contribuabililor, anterior amintite, in sarcina angajatului, angajatorii afectati puternic de aceasta crestere artificiala de salarii vor vedea oportunitatea de a-i diminua impactul.
Rep: De a-i diminua impactul scazand salariile nete?
C.I: Exact...
Interviul integral poate fi citit aici.