email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul nu poate garanta ca nu vor scadea salariile de la 1 ianuarie 2018

Guvernul nu poate garanta ca nu vor scadea salariile de la 1 ianuarie 2018
salariul netscad salariilesalariul minim1 ianuarie 2018

Ministrul Muncii a anuntat miercuri, 1 noiembrie, ca Guvernul nu va introduce in Codul Fiscal obligativitatea companiilor private de a nu scadea salariile nete ale angajatilor de la 1 ianuarie, data de la care plata contributiilor sociale va trece de la angajator la angajat. 

Astfel, explica RFI, cuantumul indemnizatiilor din privat va depinde de decizia fiecarei companii in parte. Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat ca are promisiuni din partea sindicatelor ca nu vor fi taiate salariile, insa atata vreme cat aceasta obligatie nu este prevazuta in lege, in sectorul privat nu poate exista aceasta garantie. Mai mult, majorarea salariilor minime la 1.900 lei prin lege va face ca cele mai multe companii fie sa treaca la concedieri, fie sa taie salariile mai mari pentru a echilibra balanta si pentru a respecta, in fond, legea fara a intra in faliment din cauza costurilor salariale mai mari. 
 

Cititi si: Salariile nete scad cu 16,5% de la 1 ianuarie 2018!

"Nu exista, insa, nicio garantie ca toate companiile vor decide sa nu scada salariile angajatilor de la 1 ianuarie", atrage atentia la RFI Catalin Iorgulescu, vicepresedinte al Asociatiei Liderilor in Servicii pentru Afaceri din Romania.

Daca in ceea ce priveste salariile bugetarilor, acestea depind direct de Executiv si pot fi reglate prin negocieri cu sindicatele, lucrurile se complica atunci cand vine vorba de remuneratiile angajatilor din mediul privat, precizeaza aceeasi sursa. 

Potrivit RFI, "calculele arata ca, daca plata contributiilor sociale va trece in sarcina angajatului, salariile nete ale celor care lucreaza in privat vor depinde de decizia fiecarei companii in parte. Astfel, firmele pot hotari sa scada salariile angajatilor de la 1 ianuarie sau sa le mentina la aceeasi valoare acoperind diferenta prin cresterea salariului brut. Important de mentionat aici: ministrul Muncii Olguta Vasilescu a declarat, miercuri, ca Guvernul nu va introduce in Codul Fiscal obligativitatea companiilor de a nu scadea salariile nete de la 1 ianuarie. in schimb, ministrul se bazeaza pe promisiunea patronatelor ca salariile din privat vor ramane la acelasi nivel".

Catalin Iorgulescu considera e de asteptat ca unele firme sa profite de oportunitate pentru a reduce din pierderile generate, spre exemplu, de cresterea salariului minim ce va intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2018.

Interviul acordat RFI de Catalin Iorgulescu, vicepresedinte al Asociatiei Liderilor in Servicii pentru Afaceri din Romania:

Catalin Iorgulescu: Este clar ca intentia Guvernului nu a fost de a diminua salariile. Prin urmare, sectorul bugetar nu reprezinta un risc in acest sens, acesta fiind in controlul cert al Guvernului. Este mult mai greu de prevazut ce se va intampla cu sectorul privat. Aici controlul Guvernului este mult diluat.

Reporter: Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, ne da asigurari ca nu se va intampla aceasta micsorare a salariilor nete pentru ca, spune ministrul, reprezentantii patronatelor dau asigurari ca actualul nivel al salariilor va fi mentinut. Vi se pare o promisiune credibila?

C.I: Probabil ca cei care au facut aceasta promisiune sunt animati de bune intentii si o vor urma, insa trebuie analizata reprezentativitatea acestor patronate la nivelul economiei nationale, la fel de bine cum trebuie analizate si mecanismele de convingere ale membrilor reprezentati de ele in aplicarea acestor promisiuni. Sa nu uitam ca, in conditiile in care cresterea salariului minim va intra in vigoare in acelasi timp cu trecerea obligatiilor de plata ale contribuabililor, anterior amintite, in sarcina angajatului, angajatorii afectati puternic de aceasta crestere artificiala de salarii vor vedea oportunitatea de a-i diminua impactul.

Rep: De a-i diminua impactul scazand salariile nete?

C.I: Exact...

Interviul integral poate fi citit aici.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul netscad salariilesalariul minim1 ianuarie 2018


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2017

Votati articolul "Guvernul nu poate garanta ca nu vor scadea salariile de la 1 ianuarie 2018":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X