Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contract part-time in constructii. Cum se calculeaza salariul net si contributiile sociale?

Data aparitiei: 28 Ianuarie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contract part-time in constructii. Cum se calculeaza salariul net si contributiile sociale?
constructiiOUG 114/2018salariu net

Una dintre dilemele cu care se confrunta angajatorii in ultima perioada are legatura cu modul de calcul al salariului net si al contributiilor sociale, tinandu-se cont de efectele provocate in domeniul constructiilor de celebra OUG 114/2018.
 

Vom dezbate in randurile de mai jos cazul unei angajate, care ocupa  un post part time de secretara (6 ore), in cadrul unei firme  ce se preteaza la facilitatile fiscale  aplicabile de la 1 ianuarie 2019. Vom afla de la expertul nostru cum se calculeaza salariul net si care sunt contributiile sociale datorate la un salariu brut de 2.250 lei/luna (3.000/8 ore*6 ore).

De asemenea, este important de aflat si care este valoarea contributiilor datorate de angajator si care este valoarea celor datorate de angajat, in conditiile in care, salariata nu mai are contract de munca la o alta firma.


Contract part-time in constructii: raspunsul specialistului


In perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, sunt scutite de impozit pe salarii, exceptate de l plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si contributiei de asigurari sociale datorate de angajator pentru situatii de munca in conditii deosebite si speciale, iar cotele contributiei de asigurari sociale (CAS) si contributiei asiguratorii pentru munca (CAM) se reduc de la 25% la 21,25%, respectiv de la 2,25% la 0,3375%. In vederea acordarii facilitatilor fiscale prevazute de OUG 114/2018, este insa necesar ca toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal sa fie indeplinite cumulativ. Printre conditiile care trebuie indeplinite pentru a acorda facilitatile fiscale se numara si cea care prevede ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, trebuie sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate realizate in baza contractului individual de munca.

In cazul unui salariat angajat cu contract individual de munca cu timp partial de 6 ore in sectorul constructii, salariul brut va fi intr-adevar fractie de 3.000 lei, respectiv la nivelul de 2.250 lei. Astfel, in masura in care salariatul nu realizeaza lunar decat salariul brut de 2.250 lei, conditia privind veniturile brute lunare din salarii nu se va considera indeplinita si nu vor fi acordate facilitarile fiscale intrucat nivelul venitului brut lunar este inferior plafonului de 3.000 lei.

In aceasta situatie, salariata va datora impozit pe salarii de 10%, iar cotele contributiilor sociale obligatorii vor fi cele obisnuite aplicabile tuturor salariatilor: CAS – 25%, CASS – 10% si CAM – 2,25%.

De asemenea, vor fi aplicabile si prevederile art. 146 alin. (5^1), (5^4) si (5^5) si art. 168 alin. (5^1) din Codul fiscal in raport cu stabilirea obligatiilor privind CAS si CASS, in conditiile in care nivelul CAS si CASS calculat aplicand cotele de 25% la venitul brut realizat este mai mic decat nivelul acestora calculat prin aplicarea cotelor la salariul minim brut pe tara, pentru situatiile contractelor de munca cu norma fractie din salariul minim brut pe tara. De asemenea, consideram ca CAS si CASS se vor calcula prin raportare la salariul minim de 3.000 lei prevazut pentru categoria de persoane pentru care se datoreaza contributiile, iar diferenta se plateste de catre angajator de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.

In aceste conditii, pentru un salariu brut lunar de 2.250 lei, CAS va fi de 563 lei suportata de salariat si 187 lei suportata de angajator, CASS va fi de 225 lei suportata de salariat si 75 lei suportata de angajator, iar CAM va fi de 51 lei datorata de angajator.


 



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X