Potrivit Codului de procedura fiscala, creantele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabilului/platitorului pot fi cesionate insa numai dupa stabilirea lor prin decizie de restituire.
Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificata. Prin OANAF 3357/2017 publicat in Monitorul Oficial nr. 931 din 27.11.2017 a fost aprobata Procedura privind cesiunea dreptului de restituire/rambursare a creantelor fiscale precum si Formularul "Notificare privind cesionarea dreptului de restituire/rambursare". Formularul se depune de catre cesionar la organul fiscal central competent in administrarea cedentului, insotita de o copie, conform cu originalul, a contractului de cesiune, la registratura organului sau prin posta, cu scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.
Dupa notificare, organul fiscal central competent in administrarea cedentului devine debitorul cesionarului, cedentul nemaiavand un drept de creanta asupra bugetului pentru sumele inscrise in decizia de restituire/decizia de rambursare si care au facut obiectul cesiunii.
Restituirea creantelor fiscale ale cedentului se realizeaza numai dupa compensarea eventualelor obligatii fiscale restante inregistrate de acesta, astfel ca obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent.
Pentru compensarile efectuate, daca este cazul, data stingerii prin compensare a obligatiilor fiscale restante ale cesionarului este data notificarii cesiunii, daca notificarea cesiunii a fost efectuata dupa data emiterii Deciziei de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobanzilor in cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget, dupa caz.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In situatia in care cesiunea a fost notificata inaintea emiterii Deciziei de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobanzilor in cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget, data stingerii prin compensare a obligatiilor fiscale restante inregistrate de cesionar este data comunicarii deciziei de rambursare/restituire.
In situatia in care cesionarul nu inregistreaza obligatii fiscale restante, organul fiscal central competent in administrarea cedentului procedeaza la efectuarea cesiunii, prin restituirea catre cesionar a sumei aprobate, in contul indicat de acesta in notificarea depusa.