Va reamintim ca o recenta ordonanta de urgenta modifica si completeaza reglementarea privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, data prin OUG nr. 158/2005. Ordonanta de urgenta nr. 99/2017, de modificare, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1005 din 19 decembrie.
Cititi in continuare de ce au fost necesare aceste schimbari si care sunt conditiile pentru beneficiare!
De ce au fost necesare modificarile in ceea ce priveste contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate?
Dupa cum am mai mentionat si in alte articole anterioare, de la 1 ianuarie 2018, dispare contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de catre angajatori, de bugetul de asigurari pentru somaj, precum si de catre persoanele fizice care se asigura facultativ in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
In schimb, a aparut, contributia asiguratorie pentru munca, inclusiv ca resursa alternativa la fondurile de sanatate, contributie introdusa in Codul fiscal prin OUG nr. 79/2016, ce va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2018. In aceste conditii, reglementarea de baza, data prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, trebuia pusa in concordanta cu Codul fiscal.
Care sunt conditiile pentru beneficiari?
Potrivit site-ului
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
A. realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
B. realizeaza in Romania veniturile de mai sus, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
C. beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii.
Ce trebuie stiut despre contractul de asigurare
- Persoanele care nu se incadreaza in niciuna din conditiile scrise mai sus pot incheia un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate care constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creanta bugetara este scadenta.
- Contractul se incheie cu casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si produce efecte de la data inregistrarii.
De luat in considerare!
- Persoanele care incheie un contract de asigurare, dar care sunt pensionari, nu sunt asigurate in conditile ordonantei de urgenta, cu exceptia pensionarilor de invaliditate gradul III si a pensionarilor nevazatori, care desfasoara activitati independente.
- Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2017 sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pe baza de declaratie de asigurare pentru concedii si indemnizatii, pentru a beneficia de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, sunt obligate sa incheie contractul de asigurare.
- Debitele privind contributia pentru concedii si indemnizatii, datorata la bugetul Fondului national de asigurari sociale de sanatate si neachitata pana la data de 31 ianuarie 2018, de catre persoanele fizice asigurate pe baza de declaratie de asigurare pentru concedii si indemnizatii, se recupereaza de casele de asigurari de sanatate.
Informatii despre contributii
Trebuie luate in considerare urmatoarele:
- Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul persoanele asigurate care realizeaza venituri din salarii, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale sau de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca.
- Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara plata unei contributii.
- Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul persoanele care incheie contract de asigurare, este conditionat de plata unei contributii pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar ales inscris in contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate:
- se depune de catre angajator sau de catre persoanele fizice care realizeaza in Romania veniturile din salarii sau asimilate, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale;
- la casele de asigurari de sanatate, in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social, respectiv domiciliul, asiguratii depun exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite asiguratilor, care sunt suportate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Stagiul de cotizare
- Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor de concediu medical prevazute de ordonanta pentru asigurati – mai putin cele pentru risc maternal – este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical (prevederile urmand sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018.
- Stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia asiguratorie pentru munca;
b) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
c) pentru care s-a achitat contributia in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar ales inscris in contractul de asigurare;
d) pentru care persoanele sunt asigurate fara plata contributiei.
- Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:
a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune;
d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare la adoptie sau de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Aceste perioade se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare.
Baza de calcul a indemnizatiilor
- Pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii, baza de calcul al indemnizatiilor pentru concedii de boala se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
- Pentru persoanele care beneficiaza de drepturi de somaj, baza de calcul al indemnizatiilor pentru concediu de boala se determina ca medie a veniturilor brute lunare reprezentand indemnizatie de somaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
- Pentru persoanele care au incheiat contract de asigurare, baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.