Ministerul Finantelor Publice (MFP) a postat in data de 25 iunie pe site-ul institutiei un proiect de hotarare privind organizarea si functionarea Oficiului National pentru Achizitii Centralizate si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Care sunt atributiile Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC)?
(1) In calitate de unitate de achizitii centralizate, ONAC indeplineste urmatoarele functii:
a) de strategie, prin care se asigura elaborarea si implementarea strategiei grupelor de produse si servicii, astfel incat sa asigure indeplinirea obiectivelor principale ale ONAC, prevazute la art. 4 din ordonanta de urgenta;
b) de organizare si implementare a procedurilor de atribuire centralizate;
c) de administrare si de gestionare eficienta, transparenta, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, a bunurilor, bugetelor si fondurilor alocate;
d) de asistenta de specialitate pentru autoritatile contractante in legatura cu incheierea contractelor subsecvente de achizitii publice avand ca obiect produsele si serviciile achizitionate in sistem centralizat.
(2) Principiile care stau la baza activitatii ONAC sunt urmatoarele:
a) organizarea procedurilor de atribuire centralizate in conditii de eficienta economica si cu respectarea legii si a bunelor practici in materie;
b) independenta in exercitarea atributiilor;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
c) transparenta activitatii in domeniul sau de activitate;
d) intarirea autoritatii institutiei.
(3) In realizarea functiilor sale, ONAC indeplineste atributiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 46/2018.
(4) ONAC indeplineste toate atributiile si are toate competentele conferite prin legi sau prin alte acte normative in vigoare.
Principalele obiective ale ONAC sunt elaborarea si implementarea strategiei grupelor de produse si servicii, organizarea si implementarea procedurilor de atribuire centralizate, administrarea si gestionarea eficienta, transparenta, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, a bunurilor, bugetelor si fondurilor alocate, asistenta de specialitate pentru autoritatile contractante in legatura cu 2 atribuirea si incheierea contractelor de achizitii publice avand ca obiect produsele si serviciile achizitionate in sistem centralizat.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, anunta la finalul lunii mai ca Oficiul National pentru Achizitii Centralizate va fi operational de la data de 1 iulie si va fi creat la nivelul Ministrului Finantelor Publice prin comasarea cu o alta structura existenta la nivelul Ministerului Sanatatii.
Acesta a mai precizat ca termenul de 1 iulie va fi respectat, astfel incat pana la finalul anului "sa avem primele exemple de reduceri de cheltuieli in zona publica".
Eugen TEodorovici a subliniat ca in Romania sunt foarte multe situatii in care un produs are diferite preturi la nivelul structurilor centrale. Exemple in acest caz pot fi considerate urmatoarele: medicamentele, carburantii, automobilele, becurile, produsele de curatenie si cele de birotica.
Consultati textul proiectului de hotarare aici. >>
Consultati textul notei de fundamentare aici. >>