Va ocupati de vanzarea cu amanuntul cu persoane juridice? Ati intampinat dificultati legate de acest procedeu? Expertul nostru ne lamureste daca pot fi efectuate vanzari din gestiunea cu amanuntul catre clienti persoane juridice, care revand marfa, la pret preferential in functie de cantitatea achizitionata.
Se va lua in considerare existenta Deciziei nr 498/2012 a Cutii Constitutionale, care precizeaza ca interzicerea achizitiei de marfuri in scop de revanzare de la unitatile cu amanuntul este neconstitutionala.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Vanzarea cu amanuntul catre persoane juridice: raspunsul specialistului
Intr-adevar, dispozitiile art. 1 lit. g) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite referitoare la considerarea ca activitati comerciale ilicite cumpararea de marfuri sau produse in scop de revanzare, de la unitatile de desfacere cu amanuntul, de alimentatie publica, cantine, unitati de turism si alte unitati similare au fost declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr 498/2012.
In acelasi timp, in conformitate cu prevederile art. 4 lit. d) din OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata comertul cu amanuntul este definit ca activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora. In raport cu aceasta definitie deschisa, deoarece actul normativ nu o asociaza exclusiv vanzarii de produse direct consumatorilor astfel incat aceasta se poate realiza si in raport cu alti profesionisti fara ca activitatea sa fie inscrisa in sfera comertului cu ridicata definit la art. 4 lit. c) din OG nr. 99/2000, rezulta ca partile contractului de vanzare de marfuri au deplina capacitate de a negocia conditiile de comercializare a produselor, respectiv cantitatea, pretul si termenul de plata a acestuia indiferent de modul de organizare a gestiunii (activitatii).
In acest sens subliniem si faptul ca dispozitiile art. 16 si urmatoarele din OG nr. 99/2000 referitoare la practicile comerciale nu sunt conditionate de tipul de comert practicat fiind incidente tuturor comerciantilor - persoane fizice sau juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Desigur ca, in conformitate cu ansamblul dispozitiilor cuprinse in acest act normativ urmeaza a fi aplicate in mod corespunzator conditiile privind vanzarea produselor care prevad spre exemplu la art. 67 alin. (1) obligatia comerciantului care in reteaua de distributie ofera spre vanzare produse/servicii de a indica pretul de vanzare/tariful practicat si pretul pe unitatea de masura, conform reglementarilor legale in vigoare.
Cartea Verde a Contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dani Cucu – consultant fiscal, expert contabil.