Activitatea contabila va fi supusa unor noi reguli dupa ce un proiect de act normativ a fost recent adoptat in Parlament, urmand sa fie trimis spre promulgare. Prin noul proiect, expertii contabili si contabilii autorizati se vor putea constitui in societati de contabilitate si nu comerciale cum permite legislatia actuala.
UPDATE! Prevederile din acest proiect se regasesc in Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si consolidate!
Proiectul modifica si completeaza inclusiv Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 13 din 08 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare. In ce priveste organizarea in societati de contabilitate, se mentioneaza:
2. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8 Expertii contabili pot sa isi exercite profesia individual ori se pot constitui in societati de contabilitate si/sau de expertiza contabila, potrivit legii.
Proiectul de lege privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si de modificare a unor acte normative este proiectul care include aceste modificari, urmand sa fie promulgat si publicat in Monitorul Oficial.
Proiectul adauga noi activitati pe care expertul contabil le poate desfasura fie ca profesionist independent, fie ca societatea:
1. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6 Expertul contabil poate executa, ca profesionist individual sau ca societate, pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
a) tine sau supravegheaza contabilitatea si intocmeste sau verifica si semneaza situatiile financiare;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
b) acorda asistenta privind organizarea si tinerea contabilitatii;
c) efectueaza analize economico-financiare;
d) efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege;
e) executa alte lucrari cu caracter financiar-contabil, inclusiv activitati de evidenta electronica a personalului, de salarizare, de organizare administrativa si informatica;
f) indeplineste, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevazute in mandatul de cenzor la societati;
g) acorda asistenta de specialitate necesara pentru infiintarea si reorganizarea societatilor;
h) efectueaza pentru persoane fizice si juridice servicii profesionale care presupun cunostinte de contabilitate;
i) asigura managementul financiar-contabil si al performatei economice;
j) asigura controlul intern de gestiune si managementul riscurilor ale persoanelor juridice;
k) acorda consultanta in gestiune financiara si in contabilitate, presteaza servicii specifice contabilitatii manageriale si raportarii integrate."
Proiectul poate fi consultat aici.
Conform reglementarilor, expertul contabil are dreptul sa efectueze activitatile specifice unui auditor financiar sau consultant fiscal numai dupa ce dobandeste o astfel de calitate si se inscrie ca membru in organizatiile care coordoneaza profesiile liberale respective.