UPDATE in 14 mai 2020 Salariul minim pe economie ar putea sa creasca treptat astfel incat sa ajunga la 60% din salariul mediu peste aproape 5 ani, inclusiv in firmele private, conform unei propuneri de lege adoptate marti de Senat. Urmeaza ca proiectul sa fie transmis Camerei Deputatilor pentru votul final.
Daca actul normativ va intra in vigoare, peste aproape cinci ani, salariul minim ar ajunge la 60% din salariul mediu. Incepand de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie este 2.230 de lei. Salariatul primeste un salariu net de 1.346 lei, iar societatea suporta in total un salariu intreg de 2.280 de lei. Daca regula cu 60% s-ar aplica in prezent, salariul minim brut ar putea creste la 3.279 lei.
Initiative legislativa prevede completarea art. 164 din Codul muncii, dupa cum urmeaza:
“Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economic.”
Potrivit notei de fundamentare, care este semnata de de sapte deputati de la PSD, scopul acestui demers normativ este complex si include, intr-o enumerare nelimitativa:
-reducerea decalajelor intre statele europene si cetatenii acestora:
-garantarea asigurarii standardelor si condi|iilor minime de trai decent pentru populatie;
- diminuarea migratiei fortei de munca autohtone;
Cartea Verde a Contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
-reducerea somajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;
- colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuarii de noi investitii;
- distributia mai echitabila a profiturilor pe plan european etc.