Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Plati si salarii compensatorii: cand si cum se ofera acestea

Data aparitiei: 20 Octombrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plati si salarii compensatorii: cand si cum se ofera acestea
salariusalariu compensatoriucalculator salariuveniturisalariu net

In cazul concedierii unui angajat, din motive care nu stau in puterea acestuia, angajatorul poate sa ofere un salariu sau o plata compensatorie. Articolul 67 din legea contractului individual de munca stipuleaza ca: „Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.” Daca angajatorul decide sa desfiinteze postul sau se confrunta cu anumite probleme si este nevoit sa opreasca activitatea, angajatului i se rezerva dreptul de a primi un ajutor suplimentar. Iata care sunt conditiile in care se ofera acesta:


Salariul compensatoriu la jobul de stat


La locurile de munca de stat, situatia este mult mai clara decat in mediul privat. Legea mentionata mai sus se aplica in functie de conditiile stipulate in contractul colectiv de munca. Angajatorul este obligat sa ofere o plata compensatorie angajatilor pe care ii concediaza din motive obiective. In functie de contract, se decide daca acesta le ofera unul sau mai multe salarii compensatorii. Suma poate fi calculata cu ajutorul unui calculator salarii nete, pentru a afla cat i se cuvine, dar si taxele retinute.


Salariul compensatoriu la jobul din privat


In sectorul privat nu exista reglementari legislative care impun plata unor salarii compensatorii in urma deciziei de concediere din motive obiective a unuia sau mai multor angajati. In schimb, angajatul poate negocia cu angajatorul cu privire la plata compensatorie, iar detalii despre aceasta pot aparea in contractul individual de munca. Este important ca angajatorul sa stipuleze posibilitatea oferirii unui salariu compensatoriu in documentele legale de angajare sau sa existe deschiderea catre negociere. In cazul in care angajatul este concediat, acesta trebuie sa se bucure de anumite avantaje care sa il ajute sa iasa dintr-o situatie neplacuta.


Cum se impoziteaza salariile compensatorii


Cand angajatorul ofera salarii compensatorii angajatilor concediati din motive obiective, contributiile sunt aceleasi ca cele aferente veniturilor salariale. Singurele exceptii sunt contributia la sistemul asigurarilor de somaj si la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Legea 76/2002 mentioneaza ca, in ceea ce priveste stimularea ocuparii fortei de munca si sistemul asigurarilor pentru somaj, compensatiile nu sunt incluse in schema de impozitare. In acelasi timp, angajatorul nu datoreaza nici contributia la fondul de garantare, in cota 0,25%. Aceasta nu se plateste, deoarece impozitele se aplica veniturilor din baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Indatoririle contabile nu se modifica la acordarea salariului compensatoriu, ci se urmeaza demersurile normale, precum in cazul veniturilor salariale. Concedierea este o masura la care recurg tot mai multe companii, in vremuri de criza, precum cea cauzata de pandemia de COVID-19. Concedierile colective trebuie discutate si anuntate, pentru a se evita conflictele, iar ajutoarele de combatere a somajului devin necesare, in astfel de momente. Altfel, angajatii pot recurge la plangeri in instanta, care fac situatia mai complicata si pun in dezavantaj ambele tabere.

Sursa foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X