email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROIECT in Camera Deputatilor privind modificarea Codului de procedura fiscala. Cum se vor aplica prevederile neclare

PROIECT in Camera Deputatilor privind modificarea Codului de procedura fiscala. Cum se vor aplica prevederile neclare
camera deputatilorcodul de procedura fiscala

La Camera Deputatilor se afla o propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Principalele schimbari au legatura cu interpretarea reglementarilor fiscale, in special a celor care sunt neclare. Contribuabilul ori platitorul ar trebui sa aiba de castigat in acest caz, potrivit proiectului.


 Forma actuala a Codului de procedura fiscala prevede ca in interpretarea reglementarilor fiscale, de foarte multe ori complexe si neclare in exprimare sau sens, contribuabilii sunt nevoiti sa cerceteze documentele publice ce insotesc actele normative pentru a intelege vointa legiuitorului. Mai mult decat atat, prevederile legislatiei fiscale se interpreteaza unele prin altele, insasi legea recunoscand ca prevederile sunt susceptibile la mai multe intelesuri.

Ultimul punct al articolului 13 mentioneaza explicit ca in situatia in care prevederile legislatiei fiscale raman neclare, acestea se interpreteaza in favoarea contribuabilului / platitorului. Acest principiu este cunoscut in literatura si dreptul fiscal sub forma de „in dubio contra fiscum” — atunci cand prevederile legale sunt incerte, cand exista un dubiu de interpretare asupra naturii sau asupra normei aplicabile, aceste prevederi legale se interpreteaza in favoarea contribuabilului, potrivit expunerii de motive.
 

In practica, Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania a recunoscut, prin Decizia nr. 1829/2012, aplicabilitatea in dreptul fiscal a principiului de interpretare „in dubio contra fiscum”. Ulterior, jurisprudenta ICCJ a mai dat castig de cauza acelor contribuabili ce au demonstrat ca se gaseau intr-o situatie ce necesita invocarea acestui principiu.


Va prezentam mai jos forma initiatorului.

"Lege  pentru modificarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic — Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Interpretarea reglementarilor fiscale trebuie sa respecte vointa legiuitorului asa cum este exprimata in lege.

(2) Daca prevederile legislatiei fiscale sunt neclare, acestea se interpreteaza in favoarea contribuabilului/platitorului.”|
 

Aceasta lege a fost adoptata de parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale
art. 76 alin. 1 din Constitutia Romaniei, republicata."


Potrivit Punctului de vedere al Guvernului, "atunci cand trebuie sa aplice norma fiscala la o situatie individuala si exista o incertitudine cu privire la aplicarea legii la situatia fiscala respectiva, organul fiscal trebuie mai intai sa clarifice respectivul text apeland la vointa legiuitorului si scopul legii, asa cum acestea sunt exprimate in diversele documente publice (Note de fundamentare, Expuneri de motive, dezbateri parlamentare, rapoartele si avizele comisiilor de specialitate ale
Parlamentului etc. - documente care se regasesc publicate pe site-ul Guvernului, ministerelor, Parlamentului etc.), la interpretarea sistematica (prin prisma intregului ansamblu al legii), iar daca prin aceste reguli sensul normei nu a fost clarificat, urmeaza a se aplica regula de interpretare in favoarea contribuabilului.

Mentionam ca acest principiu este consecinta directa a interpretarii legii fiscale atunci cand legea nu este clara SI are ca ratiune protejarea contribuabilului contra unei aplicari abuzive a legii de catre organul fiscal si este de natura a reduce conflictele intre administratia fiscala si contribuabil.

Totodata, precizam ca principiile de interpretare a legii fiscale, asa cum sunt reglementate de art. 13 al Legii nr. 207/2015, sunt in deplina concordanta cu principiile prevazute de Codul Civil, respectiv stabilirea continutului exact al normei juridice, prin clarificarea si lamurirea sensului normei legale, succesiunea logica a normelor, lamurirea intelesului unei norme Juridice tinandu-se cont de legaturile sale cu alte norme juridice fie din acelasi act normativ, fie dintr-un alt act normativ etc." Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative.

 

Consulta documentele atasate mai jos:

Expunerea de motive
Forma initiatorului
Avizul Consiliului Economic si Social
Avizul Consiliului Legislativ
Punctul de vedere al Guvernului

 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
camera deputatilorcodul de procedura fiscala


Data aparitiei: 26 Februarie 2019

Votati articolul "PROIECT in Camera Deputatilor privind modificarea Codului de procedura fiscala. Cum se vor aplica prevederile neclare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X