Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pentru a veni in sprijinul contribuabililor interesati, un material nou numit “Ghid de completare a cererii privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3.5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”.
De la modul in care se completeaza corect formularul 230 si termenul de depunere pana la difertite modele de completare potrivite pentru anumite situatii speciale (sustinerea a doua entitati nonprofit, bursa privata, sustinerea unei entitati nonprofit furnizoare de servicii sociale acreditata cu cel putin un serviciu social licentiat).
Mai jos, cititi cateva dintre cele mai importante informatii pe care le-am extras din ghidul oferit de ANAF pentru a veni in sprijinul celor care intentioneaza sa redirectioneze 2% sau 3,5% din impozitul pe venitul realizat in anul 2018.
CINE POATE DEPUNE FORMULARUL 230?
Formularul se completeaza si se depune atat de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, cat si de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, in anul 2018, in urmatoarele situatii:
1.1. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau
1.2. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
1.3. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Examen Consultant Fiscal 2024
2. OBTINEREA, COMPLETAREA SI DEPUNEREA FORMULARULUI
2.1. Obtinerea formularului Formularul poate fi obtinut gratuit, accesand site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, astfel:
a) sectiunea „Asistenta contribuabili – persoane fizice”, subsectiunea „Despre impozite si taxe”, rubrica „ Fo rmulare fiscale si ghid de completare” (poate fi depus la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire);
b) formularul PDF inteligent - sectiunea „Servicii on line”, subsectiunea „Declaratii electronice”, rubrica „Descarcare declaratii” (poate fi depus electronic prin intermediul portarului www.e-guvernare.ro, in format hartie la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire);
c) in situatia in care se doreste depunerea formularului 230 prin serviciul Spatiul Privat Virtual, dupa autentificare, veti accesa sectiunea Depunere declaratii, subsectiunea D230; sau
d) formularul poate fi obtinut gratuit si de la sediile organelor fiscale.
2.2. Completarea formularului
Formularul se completeaza si se depune atat de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania in anul 2018, cat si de catre persoanele fizice au realizat venituri din salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, in 2018, sau de catre imputernicitii acestora.
Contribuabilii care isi exercita optiunea de virare a sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult, pot solicita directionarea acestei sume pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
In aceasta situatie se completeaza in mod corespunzator formularul „Anexa nr. ..... la Cererea privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”.
In formular, la Sectiunea II „Date privind categoriile de venit pentru care se solicita 2% sau 3,5% din impozitul anual potrivit art. 79 alin. (1), art. 82 alin. (6) si art. 102 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” se va/vor bifa casuta/casutele corespunzatoare categoriei/categoriilor de venit realizat, dupa caz, pentru care se solicita directionarea a 2% sau 3,5% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult si/sau pentru acordarea de burse private.
In situatia in care, formularul se depune de catre un imputernicit desemnat de contribuabil2 , se completeaza si sectiunea nr. V. „Date de identificare a imputernicitului”.
In cazul in care formularul se depune sau transmite in format hartie, acesta se completeaza in doua exemplare. Un exemplar original se va pastra de catre organul fiscal, copia se va pastra de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.
TERMENUL DE DEPUNERE
Pentru anul fiscal 2018, formularul 230 se depune pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv.
COMPLETAREA FORMULARULUI 230 PENTRU SUSTINEREA ENTITATILOR NONPROFIT SAU UNITATILOR DE CULT
Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii si care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult, vor completa datele inscrise in formular in sectiunea III, punctul 1 „Sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult”.
In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii:
- „Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit /unitatii de cult” codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult pentru care se solicita virarea sumei;
- „Denumire entitate nonprofit/unitate de cult” denumirea completa a entitatii nonprofit/ unitatii de cult; - „Cont bancar (IBAN)” - codul IBAN al contului bancar al entitatii nonprofit/unitatii de cult;
- „Suma” - suma solicitata de contribuabil a fi virata in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult.
In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica „Suma”, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.
COMPLETAREA FORMULARULUI 230 PENTRU ACORDAREA DE BURSE PRIVATE
Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii si au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, in conformitate cu Legea nr.376/2004 privind bursele private, cu modificarile si completarile ulterioare si solicita restituirea acestora vor completa datele inscrise in formular in sectiunea III, punctul 2 „Bursa privata”.
In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii:
- „Contract nr./data” - numarul si data contractului privind acordarea bursei private;
- „Suma platita” - suma platita de contribuabil in cursul anului de raportare pentru bursa privata;
- „Documente de plata nr./data” - numarul si data documentelor care atesta plata bursei private.
Contribuabilii vor prezenta organului fiscal competent, in copie cu mentiunea „conform cu originalul”, contractul privind bursa privata, precum si documentele de plata pentru aceste burse.
COMPLETAREA FORMULARULUI 230 PENTRU SUSTINEREA ENTITATILOR NONPROFIT SI A UNITATILOR DE CULT, CARE SUNT FURNIZORI DE SERVICII SOCIALE ACREDITATI CU CEL PUTIN UN SERVICIU SOCIAL LICENTIAT, IN CONDITIILE LEGII
Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii si care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand 3,5% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, vor completa datele inscrise in formular in sectiunea IV. In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii: - „Denumire entitate nonprofit/unitate de cult furnizoare de servicii sociale acreditata cu cel putin un serviciu social licentiat” - denumirea completa a entitatii nonprofit/unitatii de cult care este furnizoare de servicii sociale acreditata cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii; - „Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult” - codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult pentru care se solicita virarea sumei; - „Cont bancar (IBAN)” - codul IBAN al contului bancar al entitatii nonprofit/unitatii de cult. - „Suma” - suma solicitata de contribuabil a fi virata in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult. In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica „Suma”, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.
Consultati in ghidul propus de ANAF: metode de completare pentru fiecare caz in parte. Il puteti descarca de mai jos: