email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid ANAF: cum trebuie completat CORECT formularul 230 in functie de caz

Ghid ANAF: cum trebuie completat CORECT formularul 230 in functie de caz
formularul 230impozit anualsalarii

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pentru a veni in sprijinul contribuabililor interesati, un material nou numit “Ghid de completare a cererii privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3.5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”.
 

De la modul in care se completeaza corect formularul 230 si termenul de depunere pana la difertite modele de completare potrivite pentru anumite situatii speciale (sustinerea a doua entitati nonprofit, bursa privata, sustinerea unei entitati nonprofit furnizoare de servicii sociale acreditata cu cel putin un serviciu social licentiat).

Mai jos, cititi cateva dintre cele mai importante informatii pe care le-am extras din ghidul oferit de ANAF pentru a veni in sprijinul celor care intentioneaza sa redirectioneze 2% sau 3,5% din impozitul pe venitul realizat in anul 2018.
 

CINE POATE DEPUNE FORMULARUL 230?

 Formularul se completeaza si se depune atat de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, cat si de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, in anul 2018, in urmatoarele situatii:
 

1.1. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau

1.2. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau

1.3. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
 

2. OBTINEREA, COMPLETAREA SI DEPUNEREA FORMULARULUI

2.1. Obtinerea formularului Formularul poate fi obtinut gratuit, accesand site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, astfel:

 a) sectiunea „Asistenta contribuabili – persoane fizice”, subsectiunea „Despre impozite si taxe”, rubrica „ Fo rmulare fiscale si ghid de completare” (poate fi depus la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire);

b) formularul PDF inteligent - sectiunea „Servicii on line”, subsectiunea „Declaratii electronice”, rubrica „Descarcare declaratii” (poate fi depus electronic prin intermediul portarului www.e-guvernare.ro, in format hartie la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire);
c) in situatia in care se doreste depunerea formularului 230 prin serviciul Spatiul Privat Virtual, dupa autentificare, veti accesa sectiunea Depunere declaratii, subsectiunea D230; sau

d) formularul poate fi obtinut gratuit si de la sediile organelor fiscale.


2.2. Completarea formularului

 Formularul se completeaza si se depune atat de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania in anul 2018, cat si de catre persoanele fizice au realizat venituri din salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, in 2018, sau de catre imputernicitii acestora.

Contribuabilii care isi exercita optiunea de virare a sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult, pot solicita directionarea acestei sume pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

In aceasta situatie se completeaza in mod corespunzator formularul „Anexa nr. ..... la Cererea privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”.

In formular, la Sectiunea II „Date privind categoriile de venit pentru care se solicita 2% sau 3,5% din impozitul anual potrivit art. 79 alin. (1), art. 82 alin. (6) si art. 102 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” se va/vor bifa casuta/casutele corespunzatoare categoriei/categoriilor de venit realizat, dupa caz, pentru care se solicita directionarea a 2% sau 3,5% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult si/sau pentru acordarea de burse private.

In situatia in care, formularul se depune de catre un imputernicit desemnat de contribuabil2 , se completeaza si sectiunea nr. V. „Date de identificare a imputernicitului”.

In cazul in care formularul se depune sau transmite in format hartie, acesta se completeaza in doua exemplare. Un exemplar original se va pastra de catre organul fiscal, copia se va pastra de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.


TERMENUL DE DEPUNERE

Pentru anul fiscal 2018, formularul 230 se depune pana la data de 31 iulie 2019, inclusiv.
 

COMPLETAREA FORMULARULUI 230 PENTRU SUSTINEREA ENTITATILOR NONPROFIT SAU UNITATILOR DE CULT

Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii si care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult, vor completa datele inscrise in formular in sectiunea III, punctul 1 „Sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult”.

In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii:

- „Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit /unitatii de cult” codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult pentru care se solicita virarea sumei;
- „Denumire entitate nonprofit/unitate de cult” denumirea completa a entitatii nonprofit/ unitatii de cult; - „Cont bancar (IBAN)” - codul IBAN al contului bancar al entitatii nonprofit/unitatii de cult;
- „Suma” - suma solicitata de contribuabil a fi virata in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult.

In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica „Suma”, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.


COMPLETAREA FORMULARULUI 230 PENTRU ACORDAREA DE BURSE PRIVATE

 Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii si au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, in conformitate cu Legea nr.376/2004 privind bursele private, cu modificarile si completarile ulterioare si solicita restituirea acestora vor completa datele inscrise in formular in sectiunea III, punctul 2 „Bursa privata”.

In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii:

- „Contract nr./data” - numarul si data contractului privind acordarea bursei private;

- „Suma platita” - suma platita de contribuabil in cursul anului de raportare pentru bursa privata;

- „Documente de plata nr./data” - numarul si data documentelor care atesta plata bursei private.

 Contribuabilii vor prezenta organului fiscal competent, in copie cu mentiunea „conform cu originalul”, contractul privind bursa privata, precum si documentele de plata pentru aceste burse.
 

COMPLETAREA FORMULARULUI 230 PENTRU SUSTINEREA ENTITATILOR NONPROFIT SI A UNITATILOR DE CULT, CARE SUNT FURNIZORI DE SERVICII SOCIALE ACREDITATI CU CEL PUTIN UN SERVICIU SOCIAL LICENTIAT, IN CONDITIILE LEGII

 Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii si care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand 3,5% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, vor completa datele inscrise in formular in sectiunea IV. In formular se vor completa in mod corespunzator urmatoarele informatii: - „Denumire entitate nonprofit/unitate de cult furnizoare de servicii sociale acreditata cu cel putin un serviciu social licentiat” - denumirea completa a entitatii nonprofit/unitatii de cult care este furnizoare de servicii sociale acreditata cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii; - „Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult” - codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult pentru care se solicita virarea sumei; - „Cont bancar (IBAN)” - codul IBAN al contului bancar al entitatii nonprofit/unitatii de cult. - „Suma” - suma solicitata de contribuabil a fi virata in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult. In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica „Suma”, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.
 

Consultati in ghidul propus de ANAF: metode de completare pentru fiecare caz in parte. Il puteti descarca de mai jos:

Ghid ANAF privind completarea formularului 230


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 230impozit anualsalarii


Data aparitiei: 27 Martie 2019
Ultima actualizare: 23 Mai 2019

Votati articolul "Ghid ANAF: cum trebuie completat CORECT formularul 230 in functie de caz":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X