Zilierii ar putea fi obligati prin lege sa contribuie la pensii (CAS), potrivit unui OUG depus recent. Momentan, aceasta categorie de angajati plateste doar impozit pe venit pentru banii pe care ii incaseaza pe activitate, iar CAS poate fi achitata optional.
1. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
” (1) Remuneratia primita de zilier pentru activitatea prestata este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale, conform prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Calculul, plata si declararea impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale datorate pentru activitatea prestata de zilier sunt in sarcina beneficiarului de lucrari.
(3) Pentru remuneratia platita zilierilor, beneficiarul de lucrari nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca prevazuta de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. ”
Calculul, plata si declararea obligatiilor ii revin angajatorului, insa banii se vor scadea din remuneratia zilierului. Acest lucru inseamna ca zilierul va lua mai putini bani in mana daca angajatorul nu va mari venitul astfel incat sa acopere contributia sociala. In acest an, indemnizatia bruta pe ora ajunge la suma de 12.4 lei. CAS are o cota de 25%, care se va aplica pe viitor remuneratiei brute a lucratorilor sezonieri.
2. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
”(1) Activitatea desfasurata in conditiile prezentei legi nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate. Acesta se poate asigura optional in sistemul public de sanatate potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Beneficiarul de lucrari are obligatia sa elibereze zilierului o adeverinta - care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, indemnizatia si stagiul de cotizare. ”
ATENTIE!
Ca sa se aplice aceste modificari privind CAS, actul trebuie adoptat de Guvern si sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Alte modificari pe care le mentioneaza proiectul de ordonanta de urgenta sunt:
- infiintarea unui registru electronic de evidenta a zilierilor;
- extinderea categoriei de activitati in care pot fi angajati zilieri.