email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi norme vizand contractele de vanzare de bunuri si furnizare de continut digital

Noi norme vizand contractele de vanzare de bunuri si furnizare de continut digital
uecontracte de vanzarebunuriimm-uri

Uniunea Europeana (UE) adopta noi norme privind achizitionarea de catre consumatori si vanzarea de catre societati atat a bunurilor, cat si a continutului digital, in context transfrontalier.

Consiliul a adoptat recent un pachet care cuprinde o Directiva privind contractele de furnizare de continut si servicii digitale (Directiva privind continutul digital) si o Directiva privind contractele de vanzare de bunuri (Directiva privind vanzarea de bunuri). Aceasta adoptare formala marcheaza sfarsitul procedurii legislative.

Obiectivul este de a oferi consumatorilor europeni un nivel ridicat de protectie si de securitate juridica, in special atunci cand fac cumparaturi in context transfrontalier, precum si de a le facilita intreprinderilor, in special IMM-urilor, activitatile de vanzare in intreaga UE, potrivit consilium.europa.eu.

Uniunea Europeana consolideaza drepturile consumatorilor europeni si creeaza noi oportunitati de afaceri pentru societatile din UE. Societatile vor putea reduce birocratia atunci cand doresc sa se extinda si sa inceapa sa vanda in intreaga Uniune. Acest lucru va ajuta in special IMM-urile sa isi extinda operatiunile in alte tari ale UE”, spune Niculae Badalau, ministrul economiei din Romania.

Consumatorii vor beneficia de un nivel de protectie sporit datorita UE. Acestia vor avea dreptul la masuri corective atunci cand achizitioneaza bunuri online, de la imbracaminte la bunuri complexe, precum ceasurile inteligente, sau atunci cand achizitioneaza servicii cloud, programe antivirus sau carti electronice.”, a declarat Tudorel Toader, ministrul justitiei din Romania.

Directiva privind continutul digital introduce un nivel ridicat de protectie pentru consumatorii care platesc pentru un serviciu, dar si pentru cei care furnizeaza date in schimbul unor astfel de servicii. Noile norme prevad in special ca, daca remedierea defectelor nu este posibila intr-un termen rezonabil, consumatorii au dreptul la o reducere a pretului sau la o rambursare integrala. In plus, perioada de garantie nu poate fi mai scurta de doi ani.



Directiva privind vanzarea de bunuri se va aplica tuturor bunurilor, inclusiv produselor cu un element digital (de exemplu, frigiderele inteligente). Noile norme introduc o perioada de garantie minima de doi ani de la data la care consumatorul primeste bunul in cauza si o perioada de un an pentru sarcina probei rasturnata in favoarea consumatorului. Tarile pot stabili termene mai extinse decat acestea pentru a-si mentine nivelul actual de protectie a consumatorilor.

Care sunt urmatoarele etapele?

Textele vor fi acum semnate in mod formal si publicate in Jurnalul Oficial. Statele membre vor avea doi ani la dispozitie pentru a transpune noile norme in dreptul lor national.

Context

„Directiva privind continutul digital” priveste furnizarea de continut digital si reglementeaza: datele produse si furnizate in format digital (de exemplu muzica, materiale video online etc.), serviciile care permit crearea, prelucrarea sau stocarea datelor in format digital (de exemplu, stocarea in cloud), serviciile care permit schimbul de date (de exemplu Facebook, YouTube etc.) si orice suport durabil folosit exclusiv ca mijloc de transport al continutului digital (de exemplu, DVD-urile). Serviciile de comunicatii interpersonale „over the top” (OTT-uri), contractele la pachet si prelucrarea datelor cu caracter personal fac parte din domeniul de aplicare al Directivei privind continutul digital.

„Directiva privind vanzarea de bunuri” priveste toate vanzarile de bunuri, indiferent daca au loc fizic (in magazine), online sau prin orice vanzare la distanta. Bunurile cu o componenta digitala (de exemplu frigiderele inteligente sau ceasurile inteligente) sunt reglementate de aceasta directiva.

Ambele directive se bazeaza pe principiul armonizarii maxime, ceea ce inseamna ca statele membre nu se pot abate de la cerinte. Cu toate acestea, cu privire la unele aspecte, este prevazuta o anumita marja de manevra pentru ca tarile din UE sa poata depasi nivelul cerintelor, in special pentru a se mentine nivelul de protectie a consumatorilor aplicat deja la nivel national.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
uecontracte de vanzarebunuriimm-uri


Data aparitiei: 22 Aprilie 2019
Ultima actualizare: 30 Aprilie 2019

Votati articolul "Noi norme vizand contractele de vanzare de bunuri si furnizare de continut digital":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X